Zahvaljujući EU projektu podrške malim i srednjim preduzećima, uspostavljeno više od 110 novih radnih mjesta

U Sarajevu je 30. maja održana završna konferencija projekta koji finansira EU “Podrška razvoju brzorastućih malim i srednjim preduzećima (MSP) i lokalnog poslovnog okruženja“, na kojoj su predstavljeni njegovi rezultati, sa posebnim osvrtom na razvojne metode i instrumente razvijene u okviru ovog projekta, koje mogu koristiti druge lokalne zajednice i relevantne institucije. Projekat je jedinstven u identifikaciji brzorastućih MSP te definisanju visokih potencijala zapošljavanja u pojedinim sektorima malog i srednjeg preduzetništva.

Zahvaljujući projektu podržana su 35 MSP i uspostavljeno je više od 110 novih radnih mjesta. Najznačajniji rezultati projekta su se osnivanje Centra za podršku biznisu, Biznis akceleratora, pokretanje web stranice projekta sa cjelokupnom bazom podataka malih i srednjih preduzeća na nivou BiH (www.msp.ba; www.sme.ba), dodjela grantova i konsultantske podrška za 11 brzorastućih MSP, konsultantske usluge za 4 firme sa područja sarajevske makroregije, mentoring program za 20 startup-a, u skladu sa metodologijom Japanske razvojne agencije – JICA. Nadalje, izrađeni su akcioni planovi za 3 lokalne zajednice koje su partner u projektu, Vodič za pripremu akcionih planova za razvoj MSP, Brošura o poslovanju MSP u općinama Sarajevske makroregije za period od 2012. do 2014. godine, Izvozni katalog MSP itd.

Projekat je također radio na jačanju izvoznih potencijala MSP kroz posjetu sajmu Hannover Messe 2016. te je dobitnik međunarodnog priznanja “Stvaratelji stoljeća” za doprinos i razvoj poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi za 2015. godinu.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici MSP, Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, načelnici općina Novi Grad Sarajevo, Ilijaš i Vogošća, te ostali predstavnici javnih i privatnih institucija.

Ukupna vrijednost projekta je 520.670,00 eura od čega EU finansira 441.470,00 eura iz sredstava IPA 2011. Projekat je u proteklih 30 mjeseci provodila Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u saradnji sa lokalnim partnerima: općinama Ilijaš, Vogošća i Novi Grad Sarajevo, te Udruženjem poslovnih savjetnika – LESPNet.

Europa.ba