EU pomaže unapređenje proizvodnje meda u BiH

Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica i Laboratorij za kontrolu kvalitete meda, osnovani u sklopu EU projekta prekogranične saradnje Hrvatska – BiH „BEE Promoted – Promocija pčelarstva“, su svečano otvoreni u Bihaću 26. maja 2016.

Projekt je doprinio poboljšanju institucionalnih usluga za podršku pčelarskog preduzetništva i malih i srednjih preduzeća s ciljem unapređenja kvaliteta njihovih proizvodnih aktivnosti i plasmana meda na tržište kao i ostalih pčelinjih proizvoda proširenjem kapaciteta, poboljšanjem uslova za uzgoj pčelinjih matica i jačanjem njihove saradnje.

Massimo Mina, voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH, je istakao značaj meda kao jednog od bh. proizvoda koji se izvoze na tržište Evropske unije. „Prije tri godine je Evropska komisija usvojila Odluku kojom se odobrava Program praćenja rezidua za med, perad, jaja i mlijeko BiH, koji je omogućio BiH da počne izvoziti med na tržište EU. Moramo raširiti vijest o prednostima otvorenog tržišta i podsticanju većeg prometa prekogranične trgovine i ulaganja te doprinijeti alternativnim pristupima koji potiču razvoj i rast, promovišu ekonomske prilike i kreiraju radna mjesta,“ rekao je Mina.

Također je naglasio značaj medonosnih pčela za okoliš. „Projekti poput ovog pomažu pri očuvanju pčela koje su ugrožena vrsta u cijelom svijetu. One imaju veliki utjecaj na opstanak ljudske vrste“, zaključio je Mina.

Izudin Saračević, premijer Unsko-sanskog kantona, je ovom prilikom pohvalio napore svih sudionika na projektu ističući vrijednost prekogranične saradnje za Unsko-sanski kanton.

Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda Bihać, je naglasio institucionalni aspekt projekta. „Zahvaljujući ovom projektu konačno će stupiti na snagu propisi o Centrima za selektivni uzgoj i oplodnju ‘sivih pčela’ u Federaciji BiH što će nam pomoći u unapređenju proizvodnje meda. Osim toga, sprovest ćemo studiju o utjecaju pčela na okoliš i obrnuto prvi put u zemlji“, rekao je Jusufhodžić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR, a finansira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013. Nosilac projekta u Bosni i Hercegovini je Veterinarski zavod Bihać, dok je sa hrvatske strane Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Centar u Zadru. Partneri na projektu su Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te udruge pčelara „Dalmatinka“ i „IVA“.

Europa.ba