Međunarodna posmatračka misija: BiH da hitno finalizira i objavi rezultate Popisa

Nakon nedavne oduke Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine da usvoji program obrade podataka popisa, Međunarodna posmatračka misija (IMO) za Popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013. godine, se sastala sa predstavnicima vlasti, uključujući ministra civilnih poslova Adila Osmanovića u funkciji koordinatora za popis, i sa statističkim institucijama, 26.05.2016. godine. IMO je razgovarao o provedbi usvojenog programa obrade podataka i daljnjim koracima ka objavi konačnih rezultata.

IMO, kojim predsjedava Pieter Everaers, direktor pri EUROSTAT-u zadužen za saradnju u oblasti statistike sa zemljama proširenja, pozdravlja odluku o programu obrade podataka koja je donesena nakon više od dvije godine od provođenja popisa. Usvojena metodologija je u skladu sa preporukama IMO-a, uključujući i preporuke koje se tiču rezidentnog stanovništva. IMO je prvi put razmatrao preporuke o tome kako se određuje rezidentno stanovništvo krajem 2014. godine, na osnovu međunarodnih preporuka o popisima stanovništva i domaćinstava.

U Evropskom statističkom sistemu, uloga šefa državne statističke institucije u donošenju odluka o metodologiji se bazira na principu profesionalne nezavisnosti glavnog statističara i zagarantovana je Kodeksom prakse evropske statistike i regulativom o Evropskoj statistici. Ohrabrujemo sve sudionike u procesu da pruže podršku koja je potrebna da se ovaj princip provede i nadalje da se u potpunosti poštuje princip tajnosti podataka kroz ostatak procesa; curenje statističkih podataka koji nisu konačni je neprihvatljivo. Pošto konačni rezultati još uvijek nisu objavljeni, konačna ocjena IMO-a će uslijediti samo nakon objave rezultata.

U pogledu Zakona o popisu i odredbe da se rezultati objave do 1.07.2016. godine, IMO snažno predlaže statističkim institucijama da planiraju i definiraju preostale potrebne korake, uključujući detalje objave rezultata popisa. Po ovom pitanju, IMO ohrabruje statističke institucije da objave prvu publikaciju, koja uključuje osnovne varijable za rezidentno stanovništvo, bez značajnih odlaganja.

Nadalje, s obzirom da su više od dvije godine prošle otkako su podaci o stanovništvu prikupljeni u oktobru 2013. godine, IMO apeluje na Agenciju za statistiku Bosne i Hercegovine i entitetske statističke zavode da finaliziraju rad na popisu u skladu sa navedenim međunarodnim preporukama. Pravovremena objava rezultata popisa je od ključne važnosti s obzirom na relevantnost popisnih podataka za planiranje i izradu politika u Bosni i Hercegovini. IMO, čiji je mandat da prati cijeli proces od priprema do objave rezultata, također može preispitati svoje učešće u Popisu u BiH u slučaju značajne odgode objave rezultata, što bi se odrazilo i na njihovu relevantnost.

Evropska unija pridaje ključnu važnost popisu neophodnom da se obavlja ažurno ekonomsko i socijalno planiranje, i kao osnovu za obavljanje poljoprivrednog popisa. Također je od značaja u kontekstu evropskih integracija, uključujući provedbu Reformske agende.

IMO će nastaviti da posmatra napredak u provođenju popisne metodologije u skladu sa međunarodnim preporukama, te će budno pratiti aktivnosti ka objavi konačnih rezultata.

 

Napomena:

IMO je uspostavila Evropska komisija 2012. godine, na poziv Savjeta ministara BiH, kako bi se osiguralo da su pripreme za popis i provedbu u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. IMO čine predstavnici EUROSTAT-a, koji predsjedava Upravnim odborom, te Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Savjeta Evrope, Agencije za statistiku Ujedinjenih nacija, Ekonomskog odbora Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Europa.ba