Zapadni Balkan i Turska s EU razvijaju ekonomske i socijalne reforme

Na ministarskom dijalogu koji se danas održao s Evropskom unijom zemlje Zapadnog Balkana i Turska obavezale su se da će nastaviti razvijati ekonomske i socijalne reforme u cilju makroekonomske stabilnosti te kako bi potaknule konkurentnost i rast.

U zaključcima donesenima na tom sastanku postignut je dogovor o preporukama za politike za svih sedam partnera koji su u procesu proširenja, s naglaskom na strukturne reforme.

Temeljni je cilj strategije proširenja EU jačanje ekonomskog i socijalnog razvoja u svim našim zemljama partnerima. Danas smo zajednički definisali kako provesti ekonomske reforme o kojima je postignut dogovor s EU. Sa zadovoljstvom primjećujem da su sve zemlje uključene u proces proširenja itekako predane ovom pitanju, uključujući stavljanje većeg naglaska na strukturne i socijalne reforme“, izjavio je Johannes Hahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Zajednički donesene smjernice temelje se na programima ekonomske reforme, koje na godišnjoj osnovi razvijaju nadležna tijela i podnose ih EU krajem januara. Ti programi traju tri godine. Njima su obuhvaćeni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike te najvažnije strukturne reforme za poticanje rasta i konkurentnosti. Te strukturne reforme uključuju, među ostalim, liberalizaciju tržišta energije, saobraćaja i telekomunikacija, rješavanje visokih stopa nezaposlenosti, povećanje kvalitete obrazovnog sistema, poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje ulaganja.

Ovim aktivnostima namjerava se pomoći zemljama partnerima EU u procesu proširenja, potaknuti njihov ekonomski i socijalni razvoj te im pružiti podršku kako bi postupno ispunile ekonomske kriterijume pristupanja.

 

Europa.ba