EU pokrenula novi projekat za razvoj kvalifikacijskog okvira za cjeloživotno učenje

Delegacija Evropske unije je 19. maja pokrenula novi projekat finansiran sredstvima EU „Razvoj kvalifikacijskog okvira za cjeloživotno učenje“ koji je zasnovan na strategiji Evropa 2020 i koji će znatno doprinijeti uporedivosti obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini sa onima u Evropskoj uniji. Projektni rezultati će se fokusirati na tri područja djelovanja: kvalifikacijski okvir, osiguranje kvalitete u stručnom obrazovanju i osposobljavanju, i njihovo finansiranje.

Bosna i Hercegovina se suočava sa problemima visoke stope nezaposlenosti, a vlasti rade na provedbi Reformske agende i njehih prioritetnih područja, uključujući i zapošljavanje. Kvalifikacijski okvir je značajno sredstvo za uspostavljanje veza između obrazovanja i rada, a projektni rezultati će u znatnoj mjeri doprinijeti rastu stope zaposlenosti radne snage u zemlji“, rekao je Massimo Mina, voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH.

Mina je također ukazao na tekuće izazove u razvoju Kvalifikacijskog okvira u BiH pozivajući lokalne vlasti da ulože napore u njihovo rješavanje.

Provedba Akcionog plana za Kvalifikacijski okvir za BiH koji je usvojilo Vijeće ministara BiH je ključna za uspješnu realizaciju ovog projekta. Stoga, nadamo se da će članovi Međusektorske komisije nadležne za provedbu Akcionog plana biti uskoro nominovani. Kašnjenje u postupku nominacije predstavlja ozbiljan problem s obzirom da se bh. vlasti trebaju zvanično uključiti u ovaj postupak i preuzeti vlasništvo nad projektima koji se bave razvojem Kvalifikacijskog okvira“, zaključio je Mina.

Adnan Husić, pomoćnik ministra za obrazovanje pri Ministarstvu za civilne poslove BiH je istakao značaj reforme obrazovanja u BiH. „Svi projektni rezultati trebaju podržati cjelokupni razvoj i provedbu Kvalifikacijskog okvira u BiH koji predstavlja jedan od prioriteta navedenih u reformi obrazovanja u zemlji“, izjavio je Husić.

Ovo je drugi projekat koji finansira EU direktno usmjeren na razvoj Kvalifikacijskog okvira BiH u oblasti neformalnog obrazovanja, informalnog učenja i stručnog obrazovanja i osposobljavanja.

Predstavljajući planirane projektne aktivnosti Mile Dželalija, voditelj projektnog tima je opisao Kvalifikacijski okvir kao jedan od značajnih alata za zemlju da bi uspješno uvezala obrazovni sa radnim sektorom.

Konferenciji u Sarajevu kojom je pokrenut projekat su prisustvovali predstavnici relevantnih ministarstava na državnom, entitetskom nivou i nivou Brčko distrikta, a osmišljena je kao konsultantska platforma za šire zainteresovane strane. Tokom paralelnih aktivnosti radnih grupa, sudionici su imali mogućnost da razgovaraju o provedenoj analizi, nalazima i otvorenim pitanjima, na taj način doprinoseći pripremi za naredne korake u okviru projekta.

Evropski kvalifikacijski okvir (EQF) je kvalifikacijski okvir na evropskom nivou koji spaja stručne kvalfikacije različitih država članica EU. Na izvjestan način, on predstavlja prevod različitih nacionalnih kvalifikacija čineći ih jednostavnim za razumijevanje. Evropski kvalifikacijski okvir ima za cilj olakšati mobilnost studenata i radnika širom EU radi poticaja usavršavanja mobilne i fleksibilne radne snage širom Evrope i podrške razvoja cjeloživotnog učenja.

Evropska unija finansira ovaj projekat iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) u iznosu od EUR 1,442.000. Realizatori projekta su EPRD Ltd. u saradnji sa SQA United Kingdom, IBF Belgium i INBAS Germany.

Europa.ba