EU se obavezala na djelovanje na Svjetskom humanitarnom samitu

Na Svjetskom humanitarnom samitu u Istanbulu Evropska unija obavezala se poduzeti mjere za jačanje prevencije i pripravnosti, poboljšanje međunarodnog odgovora te pronalaženje rješenja za humanitarni sistem, koji je pod velikim pritiskom.

Evropska unija se zalaže za veliki napredak u svakom od pet područja temeljnih odgovornosti za koja je UN iznio obaveze. Obavezala se na pojedinačne obaveze na Svjetskom humanitarnom samitu (WHS) o politikama, programima i fondovima za koje je odgovorna. Prioriteti koje je EU iznijela na sastanku uključuju ulaganja u razvoj otpornosti, učinkovito i djelotvorno finansiranje, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, sprečavanje i okončavanje kriza te bolje usklađivanje humanitarne pomoći i razvoja.

Prvi Svjetski humanitarni samit prilika je za globalnu zajednicu da ojača i bolje ustroji humanitarno djelovanje idućih godina. Evropska unija, koju zastupaju potpredsjednica Evropske komisije Kristalina Georgieva, komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides te komesar za međunarodnu saradnju i razvoj Neven Mimica, najavila je na sastanku konkretne mjere.

EU izražava zadovoljstvo o pokretanju prijedloga „Grand Bargain” (veliki dogovor) i spremna je pružiti pomoć za rješavanje manjka u financiranju humanitarnog djelovanja. Grupa na visokoj razini za finansiranje humanitarne pomoći generalnog sekretara Ujedinjenih nacija procjenjuje da taj manjak iznosi otprilike 15 milijardi dolara. Cilj je prijedloga preusmjeriti barem milijardu dolara tijekom sljedećih pet godina na žarišna mjesta humanitarnog djelovanja. Pokretanje prijedloga koji sadržava učinkovite mjere i koji je predložila Grupa na visokoj razini, a o kojem su pregovarali glavni donatori i humanitarne organizacije, prilika je da se više donatora i humanitarnih organizacija uključi i podrži više od 50 obaveza. Te obaveze uključuju pokretanje programa finansiranja, direktno finansiranje za nacionalne i lokalne pružatelje pomoći, poboljšanje zajedničkih i nepristranih procjena potreba te smanjenje birokratije usklađivanjem zahtjeva o izvještavanju.

EU je jedan od prvih donatora koji je 2016. ostvario globalni cilj od 4 % humanitarnog finansiranja namijenjenog obrazovanju. Najavivši potporu u iznosu od pet miliona eura platformi „Education Cannot Wait” (Obrazovanje je prioritet), tj. fondu za obrazovanje u hitnim slučajevima, Evropska unija poduzela je daljnje konkretne mjere potpore u cilju ostvarenja tog prioritetnog cilja na Svjetskom humanitarnom samitu. Za platformu će na početku biti zadužen UNICEF kako bi se u području obrazovanja djece i mladih pogođenih krizom preuzele veće zajedničke političke, operativne i finansijske obveze. Cilj je prikupiti 150 miliona eura u prvoj godini, a u petoj godini povisiti iznos finansiranja na otprilike 1,5 milijardi eura kako bi se osiguralo obrazovanje za ukupno 75 miliona djece i mladih pogođenih krizom.

Konačno, EU je na sastanku nanovo potvrdila da je u postupku prikupljanja bespovratnih sredstava u iznosu višem od 500 miliona EUR za potporu zemljama koje su najviše pogođene trenutačnom nestašicom hrane koju je prouzročio El Niño. Riječ je o zajedničkoj inicijativi direkcija EU za razvoj i humanitarnu pomoć. Prvi obrok u iznosu od 125 miliona eura za finansiranje hitnih mjera odobren je u decembru 2015. U toku je postupak odobravanja drugog obroka u iznosu od 414 miliona eura za potporu razvoju i humanitarnoj pomoći povezanima s učincima s El Niña.

Kontekst

Više od 50 svjetskih vođa i 5 000 učesnika u području humanitarne pomoći i politike te razvoja okupilo se na prvom Svjetskom humanitarnom samitu u Istanbulu 23. i 24. maja kako bi pronašli rješenja za sve veće humanitarne potrebe te kako bi uspostavili što učinkovitiji međunarodni sistem humanitarne pomoći.

EU je aktivno sudjelovala u dvogodišnjim pripremama za sastanak. Tijekom priprema za sastanak u savjetovanje je uključeno više od 23 000 aktera (vlade, poduzeća, humanitarne organizacije i organizacije civilnog društva, pogođene zajednice i skupine mladih) kako bi se što bolje prionulo rješavanju sve većih humanitarnih potreba.

Više o događaju na internetskoj stranici WHS-a.

 

Europa.ba