EU podržava ovogodišnju Evropsku noć muzeja u Banjaluci

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH podržao je organizaciju ovogodišnje Evropske noći muzeja, 21. maja, u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

Evropska noć muzeja ustanovljena je 2005. godine otkada se odabrani evropski muzeji otvaraju posjetiocima tokom noći. Događaj se obilježava svake subote oko 18. maja u mnogim državama širom Evrope.

“Ovo je godišnja proslava kulture i umjetnosti širom Evrope. Drago nam je da je banjalučki Muzej savremene umjetnosti na mapi hiljade kulturnih institucija širom kontinenta koje otvaraju svoja vrata ovog vikenda, nudeći jedinstveno iskustvo posjetiocima,” rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH. “Muzeji su ključni za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije koje treba da naslijede buduće generacije. Ovo potvrđuje vrijednosti za koje se Evropska unija zalaže – promociju kulturne raznolikosti, bogatstvo jezika, umjetnosti i baštine Evrope.”

Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS, je izjavila: “Veoma smo ponosni što je Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini prepoznao značaj i kvalitet rada naše institucije i važnost međunarodne manifestacije kakva je Evropska noć muzeja. Već jedanaest godina raznovrsnim i kvalitetnim izložbenim programom i promocijom kulturnih vrijednosti ova institucija svojim radom i doprinosom ukazuje na osnovne smjernice Evropske unije kada je kultura u pitanju –  promociju kulturne raznolikosti i bogatstva kulture i baštine u evropskom kontekstu. Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske prva je institucija u BiH  koja se 2006. godine  pridružila porodici hiljada evropskih muzeja u obilježavanju Noći muzeja. Svake godine našim posebnim programima činimo da Noć muzeja bude najposjećeniji i najatraktivniji dan u godini. Drago nam je da je ovo prepoznato od stane Evropske unije u Bosni i Hercegovini, što nam svakako daje potreban podsticaj za jačanje naše uloge u kulturnom razvoju sredine u kojoj se nalazimo.”

EU nastavlja da značajno ulaže u očuvanje kulturne baštine u BiH. Samo iz IPA fondova 2009 i 2010, EU je uložila 30 miliona KM u očuvanje kulturne baštine u BiH: 18 miliona KM je osigurano za obnovu Vijećnice u Sarajevu koja je dio veće podrške EU kulturnom naslijeđu u BiH. Ova podrška također obuhvata i obnovu Vijećnice u Novom Gradu u iznosu od 2 miliona KM, koja je završena u maju 2013. godine. EU je također finansirala rekonstrukciju kulturne baštine u Stocu u iznosu od 3 miliona KM, koja je završena u septembru 2013. godine, i obnovu tvrđave Kastel u Banjaluci u iznosu od 7 miliona KM.

Više informacija o programu Evropske noći muzeja u Muzeju savremene umjetnosti RS nađite na stranici http://www.msurs.net/index.php/sr/dogadjaji-2/aktuelno/554-2016-21-m-20asd19

 

Europa.ba