Komisija izvjestila o stanju temeljnih prava u EU

Danas je Europska komisija objavila svoje Izvješće o primjeni Povelje o temeljnim pravima EU-a za 2015. godinu. U Izvješću se daje pregled načina na koje su se temeljna prava primjenjivala u brojnim politikama EU-a i u državama članicama.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: “Temeljna su prava osnova naše Europske unije i naših zajednica. Ona su nedavno dovedena u pitanje zbog porasta netrpeljivosti, ksenofobije i govora mržnje. U kontekstu tih izazova moramo podupirati demokraciju, temeljna prava i vladavinu prava. U tome su ključna prava ona koja su sadržana u Povelji o temeljnim pravima.  Moramo nastaviti s radom kako bismo osigurali da su ona stvarnost za sve diljem Europe.”

Europska povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová naglasila je: “Želimo li zaista postići područje slobode, sigurnosti i pravde, moramo aktivno promicati naša temeljna prava i podići razinu konkretne zaštite diljem EU-a. Ove je godine EU poduzeo konkretne korake za jačanje temeljnih prava, na primjer dovršetkom reforme u području zaštite podataka i novim pravilima o posebnim jamstvima za djecu uključenu u kaznene postupke te jačanjem borbe protiv poticanja na mržnju. Temeljna prava nisu samo mrtvo slovo na papiru, nego moraju biti stvarnost. To je ono što od nas traže naši građani.”

U Izvješću se navodi da je 2015. predstavljeno nekoliko zakonodavnih projekata kojima se promiču temeljna prava, uključujući paket reformi u području zaštite podataka, Direktivu o posebnim jamstvima za djecu uključenu u kaznene postupke ili Direktivu o pravima žrtava. U njemu se objašnjava da je Europska komisija uzela u obzir Povelju u svojem zakonodavnom i političkom radu tijekom 2015., kao što su iznesene mjere za bolje upravljanje migracijama na razini EU-a (Europski migracijski program) ili za jačanje sigurnosti (Europski program sigurnosti). Konačno, u njemu su navedeni primjeri načina na koje je Sud Europske unije primjenjivao Povelju, kao i glavna kretanja u sudskoj praksi.

U ovogodišnjem je Izvješću poseban naglasak i na prvom Godišnjem kolokviju o temeljnim pravima koji se održao u listopadu 2015. pod temom Tolerancija i poštovanje: sprečavanje i borba protiv mržnje prema Židovima i muslimanima u Europi te su u njemu utvrđene ključne mjere koje je provela Komisija.

Na drugom Godišnjem kolokviju o medijskom pluralizmu i demokraciji koji će se održati u Bruxellesu, 17. i 18. studenoga 2016. prvi potpredsjednik Frans Timmermans, zajedno s povjerenikom Güntherom Oettingerom i povjerenicom Verom Jourovom raspravljat će o ključnoj ulozi slobodnih i pluralističkih medija, a posebno o ulozi digitalnih medija u demokratskim društvima. Komisija je danas pokrenula javno savjetovanje koje će se uzeti u obzir u raspravama na Kolokviju.

Kontekst

Povelja Europske unije o temeljnim pravima postala je pravno obvezujuća stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora 1. prosinca 2009. Odredbe Povelje prvenstveno su namijenjene institucijama EU-a, a nacionalnim nadležnim tijelima samo kad provode pravo EU-a.

Komisija surađuje s relevantnim nadležnim tijelima na nacionalnoj i lokalnoj razini te na razini EU-a kako bi građani bili bolje informirani o svojim temeljnim pravima te znali kome se mogu obratiti budu li im ta prava povrijeđena. Komisija na portalu europskog e-pravosuđa pruža praktične informacije o tim pravima te je s pučkim pravobraniteljima, tijelima za ravnopravnost i institucijama za ljudska prava uspostavila dijalog o postupku u slučaju pritužbi povezanih s temeljnim pravima.

Dodatne informacije

Izvješće o primjeni Povelje o temeljnim pravima EU-a za 2015.

Godišnji kolokvij o temeljnim pravima 2016.

Javno savjetovanje koje će se uzeti u obzir na Kolokviju 2016.

 

Europa.ba