Komisija donosi prvo izvješće o napretku u borbi protiv trgovanja ljudima

Europska komisija danas izvješćuje o napretku u borbi protiv trgovanja ljudima. U izvješću su izneseni trendovi i izazovi u suzbijanju trgovanja ljudima, pregledan je ostvareni napredak te su istaknuti ključni izazovi koje EU i države članice trebaju smatrati prioritetom. Unatoč ostvarenom napretku, države članice EU-a trebaju se učinkovitije boriti protiv trgovanja ljudima.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: “Moralno je i zakonski neprihvatljivo i neoprostivo da se u EU-u u 21. stoljeću ljudska bića i dalje kupuju, prodaju i iskorištavaju. Naša je osobna, zajednička i pravna dužnost to spriječiti. U tom smo cilju uspostavili čvrst i napredan zakonodavni okvir. Moramo prije svega osigurati da se taj okvir u potpunosti provodi kako bi se odgovorne osobe kazneno gonilo, a žrtvama pružila potpuna zaštita i pomoć. Današnje izvješće poslužit će nam kao vodič za daljnji razvoj političkog okvira.”

Koordinatorica EU-a za suzbijanje trgovanja ljudima Myria Vassiliadou izjavila je: “Donošenjem Direktive EU-a o suzbijanju trgovanja ljudima 2011. dan je važan poticaj podizanju svijesti o veličini tog problema u EU-u te potrebi da se za njegovo rješavanje upotrijebe razna sredstva, od kaznenog prava do preventivnih mjera. Trendovi i izazovi utvrđeni u izvješću jasno pokazuju da je krajnje vrijeme da države članice pojačaju napore kako bi učinkovito provele Direktivu i ispunile svoje obveze.”

U izvješću se navodi da je u razdoblju 2013. – 2014. 15 846 žena, muškaraca, djevojčica i dječaka registrirano kao žrtve trgovanja ljudima u EU-u. Zbog složenog izvješćivanja o ovom problemu stvarni je broj žrtava vjerojatno znatno veći od onih koje bilježe nacionalna tijela. Prema izvješću trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i dalje je najrašireniji oblik trgovanja ljudima (67 % registriranih žrtava), nakon čega slijedi izrabljivanje radnika (21 % registriranih žrtava). Više su od tri četvrtine registriranih žrtava žene (76 %), a najmanje 15 % djeca.

Trgovanje djecom u znatnom je porastu, a raste i broj žrtava među osobama s invaliditetom i osobama romskog porijekla. U izvješću se ističu i veze između trgovanja ljudima i drugih oblika kriminala te iskorištavanja najranjivijih u kontekstu trenutačne migracijske krize kao i povećanje upotrebe interneta i novih tehnologija za pronalaženje žrtava.

Kako bi riješile glavne probleme u borbi protiv krijumčarenja ljudima, države članice EU-a moraju u potpunosti i pravilno provesti Direktivu EU-a o suzbijanju trgovanja ljudima. Time bi povećale broj istraga i kaznenih progona počinitelja, uspostavile odgovarajuće mehanizme za ranu identifikaciju i zaštitu žrtava te pojačale mjere za sprječavanje trgovanja ljudima.

Komisija će nastaviti raditi na koordiniranom i dosljednom odgovoru na problem trgovanja ljudima. Do kraja 2016. Komisija će objaviti dva izvješća o usklađenosti i kriminalizaciji te strategiju za borbu protiv trgovanja ljudima za razdoblje nakon 2016. Zaštita djece duž migracijske rute glavni je prioritet, a u svojoj reformi zajedničkog europskog sustava azila Komisija posebnu pozornost pridaje maloljetnicima bez pratnje, posebno ranjivim žrtvama trgovaca ljudima.

Kontekst

Trgovanje ljudima povreda je temeljnih prava te je izričito zabranjeno u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Navedeno je kao kazneno djelo u članku 83. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

U Direktivi EU-a o suzbijanju trgovanja ljudima donesenoj 2011. u središte se stavlja žrtva te se uzima u obzir rodna perspektiva, a obuhvaćaju se mjere u raznim područjima, primjerice kaznenopravne odredbe, kazneni progon počinitelja, potpora žrtvama i prava žrtava u kaznenom postupku, mjere sprječavanja te praćenje provedbe.

EU je u svojoj Strategiji za borbu protiv trgovanja ljudima za razdoblje 2012. – 2016. iznio 40 konkretnih i praktičnih mjera za borbu protiv trgovanja ljudima, a u prvi plan stavio zaštitu i prava žrtava.

Zaključci prvog izvješća o napretku u borbi protiv trgovanja ljudima uzet će se u obzir pri razvoju strategije za borbu protiv trgovanja ljudima za razdoblje nakon 2016. koja će se objaviti ove godine.

Koordinatorica EU-a za suzbijanje trgovanja ljudima odgovorna je za bolju koordinaciju i usklađenost među institucijama EU-a, agencijama EU-a, državama članicama i međunarodnim dionicima te za razvoj postojećih i novih politika EU-a za borbu protiv trgovanja ljudima.

Dodatne informacije

Informativni članak: Prvo izvješće Komisije o napretku u borbi protiv trgovanja ljudima

Izvješće Komisije o napretku u borbi protiv trgovanja ljudima (2016.)

Radni dokument službi Komisije

Web-stranica Komisije: Zajedno protiv trgovanja ljudima

 

Europa.ba