Objavljen javni natječaj “Unapređenje poduzetničkih zona u FBiH” za 2016. godinu

U okviru projekta „Lokalni integrirani razvoj” (LID), kojeg finansira Europska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je Javni natječaj za odabir korisnika Grant sheme “Unapređenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH” za 2016. godinu. Cilj ovih aktivnosti je pružiti potporu poboljšanju poslovne infrastrukture i realizaciji potencijala poduzetničkih zona u svrhu gospodarskog rasta i zapošljavanja na lokalnoj razini. Korisnici sredstava Grant sheme mogu biti općine i gradovi u Federaciji BiH, samostalno ili u partnerstvu sa drugim jedinicama lokalne samouprave, te drugim javnim ustanovama, privatnim ili nevladinim sektorom.

Prојеktni priјеdlоzi mоrајu odražavati razvojne prioritete općina i gradova, te doprinositi ostvarivanju osnovnih ciljeva Grant sheme:
•    Izgradnja komunalne infrastrukture unutar poduzetničke zone (tamo gdje nedostatak infrastrukture predstavlja prepreku razvoju poduzetništva);
•    Unapređenje usluga za razvoj poduzetničke zone kao faktora za gospodraski rast na lokalnoj razini.

Vrijednost pojedinačnog projekta bit će od 100.000 KM do 200.000 KM, s tim da općine i gradovi koji se prijavljuju za bespovratna sredstva iz Grant sheme, moraju osigurati sufinanciranje od minimalno 25% od ukupne vrijednosti projekta. Ukupno trajanje projekta ne može prelaziti 7(sedam) mjeseci od datuma potpisivanja ugovora, a realizacija projekta treba biti okončana do kraja marta 2017. godine.

Prijavni pаkеt i sve informacije za pоdnоsitelje prојеktnih priјеdlоgа dоstupni su nа internet strаnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (http://www.fmrpo.gov.ba/javni-natjecaj-unapredenje-poduzetnickih-zona-u-federaciji-bih-za-2016-godinu/).

Krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je (petak) 03. juni 2016. godine. 

Sva dodatna pitanja u vezi s ovim Javnim natječajem se mogu dostaviti putem elektronske pošte, najkasnije 7 dana prije isteka roka za podnošenje projektnih prijedloga, na: zone2016@fmrpo.gov.ba. Svi odgovori na pitanja koja su relevantna i za ostale podnositelje projektnih prijedloga bit će objavljivani na internet stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (http://www.fmrpo.gov.ba).

Projekat „Lokalni integrisani razvoj” vrijedan 6,6 miliona eura, koji finansira Evropska unija, UNDP će realizirati u periodu od tri godine od 2016. do 2018., u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i dva saveza opština i gradova u FBiH i RS. Ovaj projekat je dio šireg programa EU podrške lokalnom razvoju u BiH, koji pored UNDP-a, realizuju i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Međunaroda organizacija rada (ILO).

 

Europa.ba