EU nastavlja podržavati rad Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP)

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i direktor Odjela za finansije i administraciju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Sanjiv Ray potpisali su ugovor o donaciji kojom će Evropska unija nastaviti podržavati rad Međunarodne komisije za nestale osobe u Bosni i Hercegovini.

Jednogodišnji ugovor vrijedan 1 milion eura omogućit će ICMP-u da pruža pomoć na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom kompleksnog procesa lociranja i identifikovanja nestalih osoba tokom sukoba iz 1990-tih.

“Evropska unija razumije ključnu potrebu za pronalaskom nestalih osoba u Bosni i Hercegovini”, rekao je ambasador Wigemark. “Pronalazak nestalih osoba omogućava ostvarivanje prava porodica nestalih da saznaju sudbinu i lokaciju nestalih članova porodice i prava na pravdu. Trajan mir i pomirenje nije moguće postići bez vjerodostojnih i učinkovitih napora za pronalaskom nestalih osoba i dovođenjem odgovornih pred lice pravde ukoliko je moguće.”

Matthew Holliday, šef Programa za zapadni Balkan kazao je da je donacija EU veoma značajna obzirom da je ICMP je posvećen pružanju pomoći bh. vlastima u rješavanju slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama, te davanju preporuka koje će rezultirati rješavanjem nekoliko stotina slučajeva.

“Vjerujemo da dalje aktivnosti mogu dovesti do značajnog broja novih identifikacija,” rekao je Holliday.

“Iako je veliki procenat od 30.000 nestalih osoba nađen, 8.000 porodica još uvijek traga za nestalima, te je to razlog zašto relevantne domaće agencije moraju ostati predostrožne u traženju nestalih. Zahvalni smo na potpori koju nam pruža Evropska unija, a koja omogućava da ICMP pruži pomoć Bosni i Hercegovini i njenin građanima”.

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) nastoji osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikovanju osoba nestalih tokom sukoba, kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa, organiziranog kriminala, migracija i drugih uzroka. ICMP, također, podržava rad drugih organizacija,  potiče javnost da se uključi i doprinese razvoju odgovarajućeg načina odavanja počasti nestalim osobama.

Europa.ba