Uz podršku EU, ponovno otvorena banjalučka tvrđava Kastel

Otvorenjem Kamene kuće u sklopu tvrđave Kastel 19. aprila 2016. je obilježen završetak radova na obnovi tvrđave. Obnova je započela 2012. te je provedena u dvije faze uz sufinansiranje EU u iznosu od 3,7 miliona eura.

Tvrđava Kastel predstavlja najstariji spomenik u Banjaluci i jednu od najvažnijih znamenitosti u BiH i u regionu. Tokom više od 60 godina imala je status kulturne i historijske baštine, a od 2002. je uvrštena kao jedan od ugroženih spomenika u BiH.

„Ova tvrđava je svjedok bogate kulturne raznolikosti historijske baštine Bosne i Hercegovine, regiona i cijele Evrope. Mi u EU poštujemo raznolikosti i različita porijekla, a istovremeno smo svjesni da postoji mnogo toga što nas veže“, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Ambasador je također naglasio važnost Kastela kao kamena temeljca sve razvijenije turističke ponude grada Banjaluke. „Nadam se da će ova tvrđava predstavljati multifunkcionalan prostor i lokaciju gdje će se i mladi i oni stariji sastajati ne samo da dijele svoje uspomene već i da razgovaraju o budućnosti. Evropska unija je već mnogo uložila u Banjaluku i u čitavu zemlju, te će nastaviti da radi na tome“, zaključio je ambasador Wigemark.

Izložba slika „Na putevima modernizma“ na kojoj je predstavljeno više od 70 radova umjetnika iz Banjaluke je također danas otvorena u Kamenoj kući.

Pohvalivši napore svih onih koji su učestvovali u obnovi, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović je naglasio značaj tvrđave Kastel za grad.

“Tvrđava Kastel je temelj grada Banjaluke. U prošlosti je služila za odbranu građana i njihove imovine, dok će sada služiti za odbranu kulture i umjetnosti”, rekao je gradonačelnik Gavranović.

EU je obezbijedila 14 miliona eura za obnovu i sanaciju kulturne baštine u BiH. Ova finansijska podrška je raspoređena na obnovu Vijećnice u Novom Gradu, građevina kulturne baštine u Stocu, Vijećnice u Sarajevu i tvrđave Kastel u Banjaluci.

Europa.ba