Na konferenciji VSTV-a u Sarajevu predstavljena međunarodna i EU podrška obnovi pravosudnih institucija pogođenim poplavama

Naše partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, njenim građanima i institucijama, je još jednom potvrđeno brzim odgovorom Evropske unije na poplave 2014. godine i sveobuhvatnim Programom za oporavak od poplava koje je EU netom pokrenula,” rekao je Melvin Asin, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH, na konferenciji koju je danas u Sarajevu organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH.

Vrijedan 43,52 miliona eura, EU Program za oporavak od poplava je pokrenut u avgustu 2014. godine, a okončan u februaru 2016. godine i pomogao je gotovo 610,000 građana širom BiH. Kroz Program je obnovljeno više od 4,000 domova i 100 javnih ustanova, a pomoć je pružena i brojnim malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima koji su uspjeli očuvati svoju proizvodnju. Programom je obnovljena lokalna i komunalna infrastruktura, povezujući na taj način mnoge zajednice.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na konferenciji predstavio aktivnosti i rezultate obnove pravosudnih institucija koje su pogođene poplavama 2014. godine, i dodijelilo zahvalnice predstavnicima Evropske unije, USAID-a, UNICEF-a, te vlada Norveške, Švedske i Švicarske.

U pogledu pravosudnih institucija koje su pretrpjele štete od poplava, mi putem IPA fondova financiramo rekonstrukciju zgrade suda u Doboju u kojoj se nalaze tri suda (Osnovni sud, Okružni sud, i Okružni privredni sud) i ured tužilaštva,” rekao je Asin. “Početak radova se očekuje prije ljeta. Nadam se da ćemo u ovo vrijeme sljedeće godine imati rekonstruisanu i funkcionalnu modernu zgradu koja će na najbolji način služiti zaposlenima i građanima Doboja. Posebno bih naglasio dobru saradnju sa VSTV-om i Vladom Norveške na ovom planu.

Evropska unija će također početi provedbu drugog dijela pomoći u iznosu od 41 milion eura kako bi pomogla BiH na jačanju otpornosti na prirodne katastrofe, obezbjedila dodatna sredstva za obnovu stambenog fonda, malih i srednjih preduzeća te lokalnog ekonomskog razvoja u područjima pogođenim poplavama. Također se predviđa podrška lokalnim organizacijama civilnog društva kako bi se pomogao oporavak društvenog razvoja.

Europa.ba