Početak paneuropske kampanje za promicanje održivog rada i zdravog starenja za sve

Danas su u Bruxellesu Europska komisija i Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) u suradnji s nizozemskim predsjedništvom EU-a pokrenule dvogodišnju paneuropsku kampanju:Zdrava radna mjesta za radnike svih dobi, što je najveća svjetska kampanja u tom području. Kampanja je usmjerena na održivi rad te sigurnost i zdravlje na radnom mjestu u kontekstu sve starije radne snage, a ujedno je pravodoban podsjetnik na to da će današnji mlađi radnici postati stariji radnici u budućnosti.

Kampanja je usmjerena na europska poduzeća (javna i privatna) te na potrebu promicanja održivog rada i zdravog starenja od samog početka radnog vijeka. Tim će aktivnostima poduzeća štititi zdravlje svojih radnika do umirovljenja i nakon toga, ali i očuvati produktivnost u svojim organizacijama.

Povjerenica Thyssen naglasila je aktualnost teme odabrane za kampanju: „Ova je kampanja od iznimne važnosti jer se upravo odvijaju važni razgovori o budućnosti sigurnosti i zdravlja na radu u Europskoj uniji. Sada je trenutak da se u Europi pobrinemo za potrebe budućih radnih mjesta i onih koji tek ulaze u svijet rada. Radna mjesta na kojima se uzimaju u obzir zdravstveni problemi sve starije radne snage dugoročno su produktivnija. To je dobro i za radnike i za poduzeća.”

Predstavnik nizozemskog predsjedništva Lodewijk Asscher istaknuo je potrebu da svoje tržište rada učinimo dugoročno održivim. „Ova kampanja tome pridonosi. Moramo potaknuti poslodavce i radnike da ulažu u zapošljivost. U konačnici, najbolji se rezultati uvijek postižu uključivanjem ljudi i njihove energije. To ih pokreće bez obzira na dob. Ovdje se sigurno može primijeniti načelo „od kolijevke pa do groba”. Što prije počnete, dulje ćete ostati zdravi i vitalni i bolje ćete se nositi s promjenama. Današnji poslovi u budućnosti možda neće ni postojati ili će biti bitno drugačiji. Stoga je važno ne čekati da se to dogodi, nego se pripremiti na vrijeme.”

Christa Sedlatschek, direktorica EU-OSHA-e, naglasila je prednosti koje poduzeća mogu ostvariti sudjelovanjem u kampanji: „Ako se usmjerimo na održiv rad tijekom cijelog radnog vijeka, svi će radnici moći bolje štititi svoje zdravlje, a time će i poduzeća ostvarivati velike prednosti. Zdravi su radnici produktivni, a produktivni su radnici najvažniji čimbenik svake učinkovite organizacije: svi su na dobitku. Stoga neizmjerno cijenimo suradnju između EU-OSHA-e te nacionalnih kontaktnih točaka, službenih partnera kampanje i medijskih partnera te svima zahvaljujemo na predanom radu u prethodnim kampanjama. Radujemo se ponovnoj suradnji tijekom sljedeće dvije godine.”

Kampanja ima četiri osnovna cilja:

  • promicanje održivog rada i zdravog starenja od samog početka radnog vijeka
  • isticanje važnosti sprečavanja rizika tijekom cijelog radnog vijeka
  • pomoć poslodavcima i radnicima (i onima u malim i srednjim poduzećima) pružanjem informacija i alata za upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu u kontekstu sve starije radne snage
  • poticanje razmjene informacija i dobrih praksi.

Tema kampanje temelji se na projektu Europskog parlamenta pod nazivom „Sigurniji i zdraviji rad u svakoj dobi” koji provodi EU-OSHA te na različitim izvješćima EU-OSHA-e o sigurnosti i zdravlju u kontekstu sve starije radne snage. Kao dio nove kampanje EU-OSHA pokreće i e-vodič o upravljanju sigurnošću i zdravljem radnika starije dobi.

Kontekst

Kampanjom Zdrava radna mjesta za radnike svih dobi 2016. – 2017. jača se svijest o važnosti dobrog upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu te sprečavanja rizika tijekom cijelog radnog vijeka. Nadalje, ističe se prilagođavanje rada pojedinačnim sposobnostima, bez obzira na to je li radnik na početku ili pri kraju svojeg radnog vijeka. Kao i u prethodnim kampanjama za zdrava radna mjesta, na nacionalnoj razini kampanju koordiniraju kontaktne točke EU-OSHA-e, a podržavaju ih službeni i medijski partneri.

Kampanja počinje 15. travnja 2016. Među ključnim su datumima u kalendaru kampanje Europski tjedan za zdravlje i sigurnost na radu (listopad 2016. i 2017.) te svečanost dodjele nagrada za dobru praksu u pogledu zdravih radnih mjesta (travanj 2017.). Kampanja će završiti konferencijom o zdravim radnim mjestima (studeni 2017.) na kojem će sudjelovati EU-OSHA i svi koji su pridonijeli kampanji. Na sastanku će se analizirati postignuća kampanje i stečena znanja.

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) nastoji učiniti Europu sigurnijim, zdravijim i produktivnijim mjestom za rad. Agencija provodi istraživanja, razvija i distribuira pouzdane, uravnotežene i nepristrane informacije o sigurnosti i zdravlju te organizira paneuropske kampanje za jačanje svijesti. Agenciju je osnovala Europska unija 1994., a sjedište joj je u Bilbau (Španjolska). U njoj zajednički djeluju predstavnici Europske komisije, predstavnici vlada država članica, organizacija poslodavaca i radnika te vodeći stručnjaci iz svih država članica EU-a i šire.

Agenciju možete pratiti na mrežama:Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube ili se pretplatiti na njezin mjesečni bilten OSHmail. Možete se i prijaviti za redovito primanje novosti i informacija od agencije putem tekućeg preglednika RSS feeds. 

Dodatne informacije

 

 

Europa.ba