Riješeno stambeno pitanje za povratnike u Olovu u sklopu Regionalnog stambenog programa koji finansira EU

Članovima osam povratničkih porodica u Olovu 12. aprila 2016. godine su uručeni ključevi prvih kuća izgrađenih i obnovljenih u sklopu Državnog programa stambenog zbrinjavanja, koji se realizira kroz Regionalni stambeni program.

Regionalnim stambenim programom su predviđena stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava, odnosno oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ukupna vrijednost programa iznosi oko 584 miliona eura u periodu od pet godina.

„U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, na teritoriji BiH EU je izdvojila oko 36 miliona eura, a zajedno sa finansijskom pomoći BiH u iznosu od 5,5 miliona eura nadamo se da ćemo pomoći skoro 2.000 domaćinstava u 72 zajednice širom zemlje“, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, naglasila je važnost regionalne saradnje u okviru programa. „Bitno je naglasiti da osim rješavanja pitanja izbjeglica i raseljenih osoba ovaj program ima i značajan uticaj na jačanje saradnje i pomirenje, odnosno ponovnu izgradnju međusobnog povjerenja u našem regionu, što je preduslov za stabilnu budućnost naših građana unutar Evropske unije“, rekla je ministrica Borovac.

Fehim Gondžić, koji je zajedno sa svojom porodicom dobio ključeve novog doma, rekao je: „Danas, 12. aprila 2016., je jedan od najsretnijih dana u mom životu. Zahvaljujem se svima koji su uključeni u program jer će od sada moja porodica imati pristojan dom“.

Državni program stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini ima za cilj osigurati stambeno zbrinjavanje 5.400 porodica, odnosno 14.000 izbjeglih i raseljenih lica. Ukupna vrijednost državnog programa je 101 milion eura. Doprinos Bosne i Hercegovine je oko 15,2 miliona eura, dok se većina troškova finansira iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.

Glavni donator programa je Evropska unija, a značajan finansijski doprinos obezbjeđuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih donatora. Snažnu podršku Programu pruža Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Europa.ba