Zajednička izjava Evropske unije i Savjeta Evrope o saradnji u Jugoistočnoj Evropi (Zapadni Balkan i Turska)

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, i generalni sekretar Savjeta Evrope (SE), Thorbjørn Jagland, sastali su se danas u Briselu na svečanosti povodom finalizacije i potpisivanja Horizontalnog instrumenta EU/Savjeta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku. Oni su ovom prilikom dali sljedeću izjavu:

„Sa zadovoljstvom objavljujemo da Evropska komisija i Savjet Evrope pokreću zajedničku inicijativu s ciljem pružanja pomoći partnerima u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj u rješavanju izazova u oblasti vladavine prava i ljudskih prava.

Ovom inicijativom će se podržati reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštita prava ranjivih grupa i unapređenje politika za borbu protiv diskriminacije.

Sva ova pitanja su od temeljnog značaja za građane, te predstavljaju ključne elemente u obezbjeđivanju opredijeljenosti Zapadnog Balkana i Turske evropskim standardima.

Za podršku ovoj inicijativi tokom perioda od tri godine Evropska komisija će obezbijediti 20 miliona eura, a Savjet Evrope 5 miliona eura.

Ova inicijativa će korisnicima pomoći da djeluju u pravcu navedenih ciljeva kroz preduzimanje nekoliko aktivnosti, kao što su:

  • jačanje organizacionih i upravljačkih kapaciteta zatvorskih sistema
  • unapređenje okvira za finansiranje političkih stranaka i organizacioni razvoj sudova
  • pomoć vlastima da na odgovarajući način provode aktivnosti u vezi s povratom imovine stečene kriminalnim radnjama
  • revizija zakona i strategija u skladu s novim međunarodnim standardima o sprečavanju pranja novca i borbi protiv finansiranja terorizma
  • sistematizacija prikupljanja informacija o netoleranciji i diskriminaciji
  • uspostavljanje međuresornih radnih grupa za pitanja homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT)

Pored toga, inicijativa će na zahtjev korisnika obezbijediti stručna znanja Savjeta Evrope u pogledu savjetodavnih smjernica i analize zakonodavstva.“

Europa.ba