Obraćanje komesara Hahna na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana (WB6) u Draču, 30. i 31. marta 2016.

Uvaženi ministri, drage kolege,

Samit zemalja Zapadnog Balkana u Beču je bio uspješan zahvaljujući dogovoru kojeg smo postigli vezano za cijeli niz opipljivih i važnih pitanja poput osnovne transportne mreže za Zapadni Balkan.

Cilj nam je imati jednako uspješan samit u Parizu 4. jula, što zahtijeva realizaciju po svim pitanjima dogovorenim u Beču, uključujući prvenstveno „soft“ mjere, odnosno mjere koje nisu vezane za infrastrukturu, u oblasti energetike i transporta.

Također je potrebno održati politički zamah koji je stvoren Berlinskim procesom tako što ćemo utvrditi nove relevantne ciljeve. Večeras ću se fokusirati na elemente koji se tiču povezivanja.

Sa Vašim kolegama ministrima energetike i transporta, organizirao sam sastanak šestorke Zapadnog Balkana 1. marta u Bruxellesu.

Razgovarali smo o napretku u provedbi „soft“ mjera u oblasti energetike i prometa, a također smo imali priliku razmotriti potencijalne političke rezultate koje možemo predvidjeti za Pariz.

Povezivanje osigurava dobrobiti za građane i privredu

Povezivanje podrazumijeva ne samo izgradnju nove infrastrukture, već i integraciju s tržištima kako bi se osiguralo bolje korištenje postojećih mreža i infrastrukture.

Možete imati najljepšu fizičku infrastrukturu, ali je ista beskorisna bez potrebnih zakonskih i tehničkih dozvola, ugovora i svega ostalog što osigurava njeno cjelovito i učinkovito korištenje. Upravo su iz tog razloga važne „soft“ mjere koje su dogovorene u Beču. Naime, one su ključne za osiguranje dobrobiti za građane i privredu.

Ova aktivnost je u samom središtu napora Komisije na jačanju integracije između pojedinačnih zemalja Zapadnog Balkana i sa Europskom unijom: dalji napredak po njihovim europskim perspektivama kroz konkretne projekte.

To znači i usmjeravanje ulaganja na uspostavljanje i unaprjeđenje transportne i energetske infrastrukture i mreže, a time i jačanje konkurentnosti samih zemalja. Ovim se stvaraju mogućnosti za poduzetnike i pojedince, te također doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i promociji mira i pomirenja u regiji.

Kao što smo čuli od Vaših kolega 1. marta, dosadašnja dinamika ostvarivanja rezultata bilježi i nedovoljno napretka po brojnim oblastima.

Kredibilnost Berlinskog procesa i zamah naše Agende za povezivanje ovise o održavanju napretka. Za svaku od zemalja smo osigurali jednu stranicu na kojoj se navodi sažetak obaveza po „soft“mjerama koje ste u Beču prihvatili rješavati do Pariza.

Gledajući popis, jasno je da je dosta urađeno. Također je jasno da moramo vidjeti još rezultata prije Pariza.

Ključna preostala pitanja za energetiku su sljedeća:

  • usvajanje zakonodavstva vezano za plin, a koje je usklađeno s obavezama iz Energetske zajednice, te omogućava razdvajanje, otvaranje tržišta i pristup trećih strana ključnim cjevovodima; i
  • uklanjanje zakonskih i ugovornih prepreka za uspostavljanje organiziranih tržišta električne energije i integriranje tržišta.

Što se tiče transporta, zabilježen je napredak po brojnim oblastima ali imamo i popis pitanja koje je još uvijek potrebno rješavati:

  • Pripremiti i objaviti željezničku mrežu, koja očigledno mora biti u skladu sa svim relevantnim zahtjevima EU-a.
  • Planovi održavanja cesta i sigurnosti prometa moraju biti kredibilni i u potpunosti finansirani.
  • Ponegdje nedostaje osnovni strateški okvir, što nama otežava finansiranje iz EU za infrastrukturne projekte.

Molim da pomognete osigurati da su Vaše kolege udvostručile svoje napore po ovim pitanjima prije Pariza.

Ovdje je i novac u igri: Uskoro ćemo odlučiti koji će projekti dobiti sredstva u 2016. godini u okviru investicijskih aktivnosti, a rezultati će biti objavljeni u Parizu. Mi ćemo favorizirati one projekte gdje su rješavane sve „soft“ mjere.

Ne želim ulaganja novca u infrastrukturu koja neće biti odmah u funkciji.

Predviđamo predstavljanje novog sveobuhvatnog investicijskog paketa u Parizu u iznosu od gotovo 150 miliona eura, pod uslovom da ste proveli „soft“ mjere.

Vidim dva značajna politička rezultata: Ugovor o transportnoj zajednici i uspostavljanje regionalnog tržišta za električnu energiju za šestorku zapadnog Balkana.

Čini se da je moguće parafirati Ugovor o transportnoj zajednici prije Pariza.

Ovim će se omogućiti uspostavljanje Sekretarijata Transportne zajednice koji finansira Europska unija, prema modelu Sekretarijata Energetske zajednice.

Što se tiče energetike, naš prijedlog za šest zemalja Zapadnog Balkana bi bio uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije. Isti bi se nadograđivao na temelju „soft“ mjera dogovorenih u

Beču, a što je još jedan razlog zašto se iste moraju provesti u potpunosti.

Regionalno tržište električne energije je načelno dogovoreno na sastanku ministarske šestorke 1. marta u Bruxellesu. Deklaracija se treba usvojiti na samitu u Parizu, a mi predviđamo vremenski okvir od dvije do tri godine za ostvarenje plana.

S ovakvim istinskim regionalnim tržištem, intergisanje s Energetskom zajednicom će biti mnogo lakše.

Kombiniranje regionalnog tržišta električne energije s ciljanim investicijama će smanjiti potrebu za novim proizvodnim pogonima osiguravajući učinkovito korištenje postojećih kapaciteta. Ovaj projekat će također pomoći integrisanju proizvodnje obnovljive energije u cijeloj regiji.

U tom smislu, složili smo se sa pripremom regionalnog master plana u oblasti hidroenergetike. Cilj nam je organizirati prvu regionalnu radionicu na ovu temu još prije samita u Parizu.

Značajna podrška

I dalje stoji naše opredjeljenje za osiguranje do 1 milijarde eura za sufinansiranje Agende za povezivanje za razdoblje 2014. do 2020. godini. U 2015. godini smo osigurali 200 miliona eura za deset prioritetnih projekata u vrijednosti od 600 miliona eura.

Investicijski okvir za Zapadni Balkan je ključna platforma za osiguravanje bliske saradnje kod utvrđivanja odgovarajućih prioriteta u smislu regionalnih projekata i udruživanja sredstava svih aktera. Sada je okvir i prilagođen kako bi uključio i sufinansiranje kod povezivanja.

Nadamo se da ćemo moći osigurati značajna sredstva za investicijski paket za 2016. godinu, a koji planiramo predstaviti u Parizu. U tom smislu, pažljivo ćemo razmotriti Vaše prioritetne zahtjeve za finansiranje koje smo upravo primili.

Programi za mlade

Također je potrebno ostvariti pozitivne pomake u programu za mlade koji je usuglašen u Beču. Komisija će organizirati Forum mladih dana 4. jula prije samita. Također ćemo predstaviti redizajnirani portal za mlade koji će olakšati prikupljanje podataka za mlade ljude iz regije zainteresirane za rad ili studiranje u inostranstvu.

Konačno, planiramo pokrenuti novu pilot shemu za mlade državne službenike iz zemalja Zapadnog Balkana, gdje će imati priliku zajedno pohađati  program usavršavanja u trajanju od četiri sedmice na pariškom institutu političkih nauka „Sciences Po“ (ili alternativno na „London School of Economics“).

Oni će također provoditi dva do tri mjeseca na radu u upravi u susjednoj zemlji.

Ministri, dragi kolege, Berlinski proces je pomogao da se fokus stavi na Zapadni Balkan i regionalnu saradnju. Šestorka Zapadnog Balkana osigurava konkretne i opipljive rezultate. Iskoristimo ovaj sastanak na ministarskoj razini kako bi ubrzali dinamiku za završni krug prije Pariza.

Hvala na pažnji.

(Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Albanije)

Europa.ba