U Sarajevu predstavljen projekat “Muzej ratnog djetinjstva”

U Sarajevu je u EU Info centru 23.03.2016 godine predstavljen projekat Muzej ratnog djetinjstva. Članovi tima, ispred udruženja Urban koje provodi projekat, predstavili su dosadašnje aktivnosti na formiranju kolekcije i istraživanju ovog iskustva, kao i plan budućeg razvoja projekta koji osim daljeg istraživanja i edukativnih aktivnosti, kao prioritet uključuje otvaranje stalnog muzejskog prostora u Sarajevu.

Prisutnima su se obratili šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i šefica ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Oduševljen sam kada sretnem uspješne i zrele ljude koji su nekad bili djeca u ratu. Neki predmeti iz kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva, poput solarnog tranzistora, oslikavaju kreativnost djece u najtežim trenucima. Nadam se da će ovaj vrijedan projekt uskoro potpuno zaživjeti,” rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Mary Ann Hennessey je naglasila značaj ovog projekta za širu društvenu zajednicu, te se prisjetila i osjećaja opasnosti iz svog djetinjstva. “Pozivam sve koji su u mogućnosti da podrže ovaj projekt, a one koji su bili djeca u ratu, pozivam da u njemu učestvuju, bez obzira u kojem dijelu BiH su se nalazili“, rekla je Hennessey.

Muzej ratnog djetinjstva nastavak je rada na projektu u okviru kojeg je već objavljena knjiga “Djetinjstvo u ratu”. Knjiga je osim na bosanskom, objavljena i na njemačkom i japanskom jeziku. Kolekcija za budući Muzej već sadrži hiljade eksponata, te traži izložbeni prostor u kojem će kontinuirano biti korištena za edukaciju posjetilaca o ovom iskustvu.

Europa.ba