Saopštenje visoke predstavnice/potpredsjednice Federice Mogherini povodom Svjetskog dana voda

Pristup čistoj vodi nije samo osnovno ljudsko pravo: u današnjem svijetu, voda predstavlja i sigurnosno pitanje, a borba za kontrolu nad vodenim resursima još uvijek izaziva sukobe.   Dezertifikacija je destabilizovala ogromne dijelove zemljišta. Suše i poplave uzrokuju nezapamćene migracije širom svijeta.

Pogledajmo statistiku. Svaki deseti čovjek na planeti nema pristup pijaćoj vodi. Svaki treći ne živi u adekvatnim sanitarnim uslovima. 1,6 milijardi ljudi trenutno živi u regionima u kojima je nestašica vode apsolutna. Ova cifra će se u narednih 10 godina bezmalo udvostručiti. Preko 34.000 djece mlađe od pet godina svake godine umire zbog zagađene vode, neadekvatnih sanitarnih uslova i loše higijene. Pijaća voda, adekvatni sanitarni uslovi i sigurno snabdijevanje vodom su osnovna ljudska prava koja pripadaju svima, ne samo povlašćenima koji ih uzimaju zdravo za gotovo.

Danas, na Svjetski dan voda, Evropska unija još jednom ponavlja da je posvećena naporima da voda bude dostupna svima. Znamo da u ovim naporima nismo usamljeni: međunarodna zajednica se prošlog septembra sastala u Njujorku i usvojila Plan održivog razvoja UN za 2030. Svi znamo da je voda prioritet u procesu iskorijenjivanja siromaštva i postizanja održivog razvoja širom svijeta. Mi, kao Evropska unija, već pomažemo ljudima koji su pogođeni prirodnim i katastrofama koje su posljedica ljudskog djelovanja, pružajući im stabilno snabdijevanje vodom.

Imajući nestašicu ili nedovoljnu količinu vode na umu, jasno je da postoji samo jedan način da se izborimo sa ovim izazovom, a to je saradnja koja će prevazići granice i političke podjele. Osim transnacionalne saradnje, od presudnog značaja su i transparentna rješenja koja se zasnivaju na poštovanju pravila. Klimatske promjene i sve veći broj stanovnika na planeti su globalna pitanja sa kojima se možemo izboriti samo ako nađemo globalna rješenja. Svjetski lideri su se u Parizu okupili i postigli sporazum za borbu protiv klimatskih promjena kako bi zaštitili buduće generacije. To je bio primjer multilateralizma na djelu, ali i podsjetnik o tome da je pred nama još uvijek mnogo posla. Sada je vrijeme za akciju.

Europa.ba