Počinje provedba Interreg Programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore

Svečanom konferencijom održanom 10. marta 2016. godine u Splitu obilježen je početak provedbe Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora za finansijsko razdoblje 2014. – 2020. Na konferenciji su učestvovali pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Marija Vučković, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, državni tajnik za evropske integracije, glavni pregovarač Republike Crne Gore o članstvu u Evropskoj uniji i nacionalni IPA koordinator Aleksandar Andrija Pejović, predstavnik Evropske komisije Andrea Mairate te Nada Bojanić iz Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Novi trilateralni program obuhvaća područja 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina i Brčko distrikt u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori na kojima živi više od 5,5 milijuna stanovnika. Ukupni proračun Programa iznosi 67 milijuna eura. Tijelo odgovorno za provedbu Programa je Upravljačko tijelo, Ured za upravljanje programima suradnje i regionalni razvoj u Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Proračun Programa namijenjen je projektima koji se odnose na četiri tematska područja: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštita okoliša i prirode, prevencija rizika i održiva energija i energetska učinkovitost, turizam, kultura i prirodna baština te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja. Program se finansira iz dva fonda, Evropskog fonda za regionalni razvoj te iz Fonda za pretpristupnu pomoć IPA II.

U toku konferencije učesnici iz državnih, regionalnih i gradskih institucija, udruženja te ostali relevantni učesnici s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore saznali su više detalja o sadržaju Programa saradnje te o prvom pozivu na dostavu projektnih prijedloga, a predstavljen je i uspješan primjer realizacije projekta iz finansijskog razdoblja 2007.-2013.

Više informacija o programu i aktualnim novostima možete pronaći na službenoj stranici Programa saradnje: http://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/.

Vijest je izvorno objavljena na stranici Direkcije za evropske integracije BiH.

Europa.ba