Nagrada EU za istraživačko novinarstvo: Otvoren poziv u BiH

Nagrada Europske unije za istraživačko novinarstvo ima za cilj slaviti i promovirati izuzetna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Nagradu je utemeljila Glavna uprava za proširenje Europske komisije, nakon objavljivanja Strategije proširenja Europske unije u kojoj se prepoznaje izražena potreba da se osigura sloboda izražavanja u medijima i podrži istraživačko novinarstvo u nadgledanju reformskih procesa i održavanju povijesnog zamaha u kretanju ka pridruživanju Europskoj uniji.

Nagrada Europske unije za istraživačko novinarstvo dodjeljuje se u zemljama Zapadnog Balkana (Albaniji, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu*, Srbiji) i Turskoj, u periodu od tri godine: 2015. (dodjeljuje se za radove i postignuća na polju istraživačkog novinarstva ostvarena u 2014.), 2016. (za postignuća ostvarena u 2015.) i 2017. (za postignuća ostvarena u 2016. godini).

Ukupni nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi 210.000 eura. Godišnji nagradni fond za svaku zemlju iznosi 10.000 eura; svake godine u svakoj od zemalja bit će nagrađeno 1-3 novinara; pojedinačne nagrade iznose 3.000-5.000 eura.

Nagradom upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva, kojim koordinira Mirovni institut iz Ljubljane, koji je za tu ulogu odabrala Europska komisija. Europska komisija nadgleda i odobrava sve važne korake u proceduri dodjele nagrade.

Poziv za nominacije

Mediacentar Sarajevo kao član regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje upravlja Nagradom Europske unije za istraživačko novinarstvo raspisuje poziv za nominacije za:

Istraživačke priče objavljene od 1. januara do 31. decembra 2015. godine u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini, a koja inače ne bi privukla pažnju javnosti da priče nisu objavljene.

Moguće je nominirati istraživačke priče objavljene ili emitirane u medijima bilo koje vrste u Bosni i Hercegovini: u novinama/magazinima, na radiju, televiziji, internet portalima, ili u više medija različitog tipa.

Nominirani mogu biti novinari ili grupe novinara. Natječaj je otvoren za profesionalne novinare koji imaju bilo kakvo zaposlenje ili angažman u medijima (stalni radni odnos, honorarni rad, samozaposlenje, i sl.).

Na osnovu odluke Europske komisije, u natječaj se uvodi nova potkategorija za najbolju priču mladog istraživačkog novinara. Mladi istraživački novinari također dolaze u obzir za glavnu nagradu.

Moguće je nominirati istraživačke priče objavljene ili emitirane u medijima u Bosni i Hercegovini (a namijenjene publici u Bosni i Hercegovini na zvaničnom jeziku/jezicima, manjinskom jeziku/jezicima ili međunarodnim jezicima).

Uz nominacije istraživačkih priča objavljenih u medijima u Bosni i Hercegovini  (namijenjenih publici u Bosni i Hercegovini na jezicima koji nisu zvanični u Bosni i Hercegovini  – manjinski jezik ili jezik neke etničke grupe, međunarodni jezik) moraju biti priloženi prijevodi na jedan od zvaničnih jezika u BiH.

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu, za postignuća ostvarena u 2015. godini, iznosi 10.000 eura.

Bit će nagrađene do tri najbolje priče.

Pojedinačna nagrada iznosit će od 3.000 do 5.000 eura. Nagrada za potkategoriju za najbolju priču mladog istraživačkog novinara iznosi 3.000 EUR.

Kompletno uputstvo za prijavljivanje/nominiranje te prijavni obrasci nalaze se na internet stranici www.media.ba.

Rok za prijavu je  1. april 2016.

Više informacija možete dobiti putem emaila na: EUaward@media.ba

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Ovaj dokument sačinjen je uz financijsku podršku Europske unije. Za njegov sadržaj odgovorni su Mirovni institut i Mediacentar Sarajevo, te se nipošto ne može smatrati da isti odražava stavove Europske unije.

Europa.ba