Izjava ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka povodom Međunarodnog dana žena

Povodom  8. marta, Međunarodnog dana žena, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, je izjavio:

“Danas, na Međunarodni dan žena, obilježava se prije svega napredak i dinamika koje su društva postigla u naporima da se osigura ravnopravnije sudjelovanje žena u svim aspektima života. Također, odajemo počast svim hrabrim i izvanrednim ženama čiji su rad i predanost diljem svijeta odigrali ključnu ulogu u razvoju i prosperitetu.

Ipak, postoje praznine koje treba prevladati i mnogi duboko ukorijenjeni izazovi koje treba riješiti. Moramo nastaviti naporno raditi, i pored 8. marta, da bi unaprijedili prava žena i djevojaka.  Stvarnost oko nas je otrežnjujuća. Žene zarađuju manje, te su i dalje premalo zastupljene u politici i poslovanju. To se treba promijeniti. Omogućavanje jednakog pristupa obrazovanju i tržištu rada je korak na koji bismo se svi trebali obvezati. Žene su svakodnevno žrtve nasilja i diskriminacije u mnogim oblicima. Njihovo ekonomsko osnaživanje je ključno u borbi protiv ovakvih trendova.

Svi moraju shvatiti da osnaživanje žena znači osnaživanje društva u cjelini. Integriranje rodne perspektive u politike i aktivnosti rezultira unapređenjem ljudskog razvoja u zajednicama diljem svijeta, bez obzira na ekonomske pokazatelje ili nacionalne granice.

Aktivnosti koje treba poduzeti kako bi se unaprijedila ravnopravnost spolova imaju mnogo aspekata – one obuhvataju sve razine donošenja politika, uključuju partnere od najniže do najviše razine, i zahtijevaju zajednički pristup. To je ključno. Ako se svi mi – žene i muškarci, djevojčice i dječaci podjednako – obavežemo individualno i kao članovi društva, možemo proizvesti opipljive rezultate za sve žene.”

Europa.ba