Drugi sastanak Upravljačke grupe IPA FLOODS sazvan u Sarajevu

9. marta, implementirajući Konzorcij Programa za prevenciju, pripravnost i odgovor na poplave na Zapadnom Balkanu i Turskoj –  IPA FLOODS, koji finansira EU, se sastaje u Sarajevu povodom drugog sastanka Upravljačke grupe, uz podršku Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Samir Agić, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti, će poželjeti dobrodošlicu učesnicima sastanka. Alexander Kopke, zamjenik šefa jedinice za politiku civilne zaštite iz DG ECHO i Luigi D'Angelo, programski direktor IPA FLOODS, će zajednički predsjedavati sastankom.

IPA FLOODS je pokrenut u januaru 2015. godine, pod okriljem Generalne direkcije Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (DG ECHO) i dostigao je srednjoročnu provedbu, tako da se članovi Upravljačke grupe – kontakt tačke korisnika programa, partneri implementirajućeg Konzorcija, predstavnici iz DG ECHO, te regionalni akteri – pozivaju da vrše monitoring sveukupnog napretka i učinka Programa, podrže planove rada za nadolazeći period, te proizvedu preporuke za korektivne mjere.

S obzirom da je opšti cilj da se jačaju kapaciteti vezani za prevenciju i odgovor na poplave, Program IPA FLOODS se sastoji od dvije zasebne komponentne (Lot-a): Lot 1 ima za cilj uspostavljanje multinacionalnih modula civilne zaštite za odgovor na poplave – Spašavanje u poplavama korištenjem čamaca (FRB), te približavanje Direktivi EU o poplavama u korisnicima programa, i Lot 2 – koji je u julu prošle godine – a ima za cilj uspostavljanje multinacionalnih modula civilne zaštite (CPM) za odgovor na poplave – pumpanje visokog kapaciteta (HCP) i obuzdavanje poplava (FC).
Od samog početka, u duhu zajedničke suradnje i sa participativnim pristupom s korisnicima, Program je proveo brojne pakete rada koji su usmjereni, između ostalog, da uspostave, opreme, obuče i izvježbaju, samoodržive i interoperabilne multinacionalne module civilne zaštite (CPM-ove), razvio je standardne operative procedure i izradio Protokole podrške zemalja domaćina koji će se testirati tokom regionalnih terenskih vježbi koje se planiraju pod oba Lot-a. Istovremeno, Program je podržao jačanje kapaciteta za približavanje Direktivi EU o poplavama u korisnicima programa.

Sastanku će prisustvovati i predstavnici Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i drugi ključni akteri iz regiona, odnosno predstavnici Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Evropu (DPPI SEE) i Međunarodne komisije za sliv rijeke Save (ISRBC), koje su obje aktivni partneri IPA FLOODS Programa.

Za informacije o rezultatima sastanka, posjetite stranicu http://ipafloods.ipacivilprotection.eu

Propratni događaj: Regionalna radionica sa fokusom na Direktivu EU o poplavama

8. marta 2016. godine, dan prije sastanka Upravljačke grupe, Konzorcij IPA FLOODS organizira u Sarajevo Regionalnu radionicu sa fokusom na Direktivu EU o poplavama (EUFD).
Predstavnici Istraživačke Fondacije CIMA i Odjela za civilnu zaštitu Italije, partneri koji su zaduženi za provedbu aktivnosti vezanih za jačanje kapaciteta i davanje podrške za približavanje Direktivi EU, će izvijestiti predstavnike agencija i institucija aktivnih u području vodoprivrede i prevencije rizika od poplava u korisnicima programa o radu posljednjih mjeseci. Tim IPA FLOODS će predstaviti nacrt “Smjernica i dobrih praksi za provedbu Direktive EU o poplavama” i bit će pokrenut Informacioni sistem za rizik od poplava kao regionalna platforma za razmjenu informacija o poplavama i riziku među korisnicima programa IPA FLOODS. Organizatori radionice će također ugostiti govornike iz država članica EU, Svjetske meteorološke organizacije, Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, koji će predstaviti inicijative i najbolje prakse u području upravljanja rizikom od poplava.

Provedba IPA FLOODS je dodijeljena Konzorciju kojeg je uspostavio Odjel za civilnu zaštitu (DPC) Italije, kao voditelj projekta, zajedno sa Upravom Republike Slovenije za civilnu zaštitu i oporavak nakon katastrofa (URSZR), Njemačkom Tehničkom službom za pomoć (THW), Državnom upravom za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske (DUZS), Švedske agencije za civilnu zaštitu (MSB), Istraživačke fondacije CIMA (Italija) i Studiare Sviluppo (Italija).

Cilj IPA FLOODS je da se izgrade kapaciteti za upravljanjem rizikom od poplava na nacionalnom, regionalnom i EU nivoima u korisnicima: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj. U ovu svrhu, Program podržava osnaživanje kapaciteta za pripravnost i odgovor na poplave, te približavanje Direktivi EU o poplavama u korisnicima.

Web stranica: http://ipafloods.ipacivilprotection.eu

* Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti.

Europa.ba