Konkurs za društveno korisne inovacije za 2016. godinu

Konkurs u oblasti društveno korisnih inovacija za 2016. godinu fokusira se na društveno korisne inovacije za izbjeglice i migrante. Za sva tri prvoplasirana na konkursu osigurana je nagrada u iznosu od po 50.000 eura. Konkurs ostaje otvoren za prijave do 8. aprila 2016. godine. Riskirajte, učestvujte na konkursu i pošaljite svoje ideje!

Tema za 2016. godinu: Integrirane budućnosti

Europska komisija je u potrazi za inovacijama u proizvodima, tehnologijama, uslugama i modelima koji mogu podržati integraciju izbjeglica i migranata. Inovacije se mogu odnositi na bilo koji aspekt u procesu prihvata i integracije, uključujući, između ostalog, i ideje u sljedećim oblastima:

  • obrazovanje i razvoj vještina,
  • zapošljavanje i poduzetništvo,
  • pristup odgovarajućem smještaju i zdravstvenim uslugama,
  • sigurnost i ljudska prava,
  • društvena kohezija i kulturna raznolikost.

Također se potiču prijave čiji su autori ili u čijoj izradi su učestvovale izbjeglice i migranti.

Opće informacije o ovogodišnjoj temi

Europa odnedavno svjedoči dramatičnom porastu broja izbjeglica i migranata na njihovom putu ka starom kontinentu, sa preko milion novih dolazaka.

Ovakav nezabilježeni priliv stanovništva, od kojih su mnogi ugrožene osobe koje traže međunarodnu zaštitu, predstavlja izazov u cijeloj Europi, ne samo u smislu njihovog hitnog prijema, već i njihove dugoročne integracije u društvo.

Kroz istoriju, zajedničke vrijednosti i kolektivni identitet Europe su oblikovani uz pomoć raznolikosti njenog stanovništva. Pomak u populaciji i migraciji predstavlja ne samo izazov, već i priliku za izgradnju novih inkluzivnih zajednica i jačanje europske privrede.

Mnoge izbjeglice i migranti imaju potencijal da postanu budući poduzetnici i inovatori, ali bez prave podrške, njihove vještine se mogu izgubiti, a oni ostati marginalizirani.

Realizacija potencijala izbjeglica i migranata zahtijeva inovativne i kreativne pristupe. Stoga, ovogodišnji konkurs nosi naziv Integrirane budućnosti.

Više podataka o inovativnim i učinkovitim pristupima integraciji migranata dostupno je u serijalu Prevazilaženje krize: Integracija migranata, na europskoj platformi pod nazivom Društveno korisne inovacije.

Kako se prijaviti na konkurs

Konkurs je otvoren za pojedince, grupe i organizacije iz cijele Europske unije i zemalja koje učestvuju u europskom programu „Horizon 2020“ (vidi popis).

Konkurs je reguliran sljedećim pravilima, uz eventualna dodatna pojašnjenja kroz često postavljana pitanja. Obrazac za prijavu je također dostupan za informativne svrhe. Prije prijave na konkurs, svakako pažljivo pročitajte sljedeće dokumente:

Prijave moraju biti zaprimljene putem interneta, preko poveznice u nastavku naslovljene ‘Submit an entry’.

Potrebno je da odgovorite na 7 pitanja sa najviše 1.000 riječi ukupno. Ne prepuštajte ovu priliku drugima, sve dobre ideje su dobrodošle!

Rok za prijavu: petak 8. april 2016. godine u 12:00:00 časova (podne po srednjoeuropskom vremenu).

submit

Konkursna procedura

Konkurs je organiziran u dvije faze:

Faza 1. Od ukupnog broja prijava pristiglih u roku, predviđen je odabir 30 polufinalista kao korisnika mentorske podrške za dalji razvoj njihove ideje. Odabrani podnositelji prijava će biti pozvani da učestvuju na Akademiji za društveno korisne inovacije, te da se umrežavaju s drugim europskim organizacijama i potencijalnim partnerima u njihovoj oblasti djelovanja.

Faza 2. Od 30 polufinalista, 10 finalista će biti pozvano na ceremoniju dodjele nagrada gdje će troje prvoplasiranih dobiti nagradu u iznosu od po 50.000 eura.

U cilju odabira najboljih prijava tokom cijelog konkursa, podršku Europskoj komisiji će pružiti i vanjski žiri. Uskoro će biti objavljena imena članova žirija za 2016. godinu.

Hronologija:

  • Pokretanje konkursa: 25. februar 2016. godine, Amsterdam
  • Rok za podnošenje prijava: 8. april 2016. godine, 12:00:00 (podne po srednjoeuropskom vremenu)
  • Prvi sastanak žirija u Briselu: 31. maja 2016. godine (okvirno)
  • Objava imena 30 polufinalista: 3. juni 2016. godine (okvirno)
  • Akademija u oblasti društveno korisnih inovacija za polufinaliste: 4., 5. i 6. juli 2016. godine, Berlin (okvirno)
  • Podnošenje detaljnog plana polufinalista: 2. septembar 2016. godine (okvirno)
  • Drugi sastanak žirija u Briselu: 27. septembar 2016. godine (okvirno)
  • Objava finalista: 30. septembar 2016. godine (okvirno)
  • Dodjela nagrada: 27. oktobar 2016, Brussels (okvirno)

Opće informacije o konkursu

Konkurs za društveno korisne inovacije u Europi organizira se od 2012. godine u spomen na portugalskog političara Diogo Vasconcelosa. Pogledajte i ranije konkurse:

Kontakt podaci

Pratite naš #diogochallenge na Twitter-u: @EUSocialInnov.

Molimo da sva pitanja vezana za konkurs uputite na: info@socialinnovationprize.eu

Europa.ba