Podrška Evropske unije rješavanju pitanja otpadnih voda u Bijeljini

U Bijeljini je 24. februara 2016. godine službeno otvoreno novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda čija je izgradnja rezultat partnerstva i saradnje između Evropske unije, Grada Bijeljine, vlasti na svim nivoima, Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA) i Evropske banku za obnovu i razvoj (EBRD) u cilju unapređenja kvaliteta vode i doprinosa čišćem okolišu u Bijeljini.

„Glavni cilj ovog projekta – finansiran putem donacije EU u ukupnom iznosu od 6,5 miliona eura – je sprečavanje daljeg zagađenja podzemnih voda koje se koriste kao izvor pitke vode, čime se smanjuje opasnost po zdravlje građana Bijeljine”, rekao je Melvin Asin, šef Odjela za saradnju u Delegaciji EU u BiH. Također je naglasio značaj evropskih visokih standarda u oblasti upravljanja vodama koje BiH, kao zemlja koja teži da se pridruži EU, treba ispuniti.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je uređaj za biološku obradu koji se temelji na tehnologiji sekvencijalnog serijskog reaktora čiji je kapacitet ekvivalentan populaciji od 40.000 stanovnika sa mogućnošću postepenog rasta (ekvivalentno populaciji omjera 80.000:160.000).

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, istakao je da su trebale desetine godina da grad Bijeljina dobije funkcionalan sistem otpadnih voda. “Zaštita okoliša predstavlja važan dio razvojne strategije Bijeljine i uz pomoć naših donatora uspjeli smo riješiti problem 25.000 septičkih jama koje su predstavljale prijetnju za zdravlje građana”, istakao je Mićić.

Marie Bergstrom, šefica Odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH, izrazila je zadovoljstvo što će novo postrojenje spriječiti zagađenje rijeka sa 650 tona otpada na godišnjoj osnovi.

Otvaranje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda označilo je kraj druge faze projekta „Izgradnja sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije u Bijeljini“. Prva faza projekta okončana je u decembru 2010. godine.

Evropska unija je u projektu učestvovala sa grantom u iznosu od 6,5 miliona eura (3,5 miliona u okviru IPA nacionalnog programa 2009. za BiH i 3 miliona eura u okviru IPA programa za općinske projekte). Projekt su finansijski podržali i grad Bijeljina, kao i SIDA i EBRD putem zajmova.

Europa.ba