Berlinale: Srebreni medvjedi za dva filma u produkciji EU

Dva filma čije je finansiranje podržala Evropska unija kroz program Kreativna Evropa – MEDIA, nagrađena su Srebrenim medvjedima na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale), jednom od vodećih svjetskih filmskih festivala.

  • Danska glumica Trine Dyrholm dobitnica je Srebrenog medvjeda u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu ‘Komuna’ (Kollektivet), reditelja Thomasa Vinterberga, u koprodukciji Danske, Švedske i Holandije.
  • Poljski film ‘Sjedinjene države ljubavi’ (Zjednoczone Stany Miłosci) Tomasza Wasilewskog je nagrađen Srebrenim medvjedom za najbolji scenarij. Film je rađen u koprodukciji Poljske i Švedske.

Nezavisni žiri je nagradio i druge filmove koji su podržani kroz program MEDIA:

  • Film ‘Les Premiers, Les Derniers’ je osvojio nagradu Panorama 2016 ekumenskog žirija i nagradu Label Europa Cinemas. Film je režirao Bouli Lanners, u koprodukciji Francuske i Belgije.
  • Francusko-švicarski film ‘Aloys’, reditelja Tobiasa Nöllea, je osvojio nagradu Panorama 2016 žirija Fipresci.
  • Latvijski film ‘Es esmu šeit’, reditelja Renarsa Vimbe, je osvojio Kristalnog medvjeda za najbolji film, nagradu žirija mladih u konkurenciji Generacija 14plus.

U konkurenciji je bilo ukupno 20 filmova čije je finansiranje pomogla EU. Potpredsjednik Komisije Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište i komesar Oettinger, zadužen za digitalnu ekonomiju i društvo, izjavili su: „Čestitamo dobitnicima na velikom uspjehu. Njihov rad doprinosi našoj kulturnoj raznolikosti. Nastavićemo da podržavamo kreativnost kroz program MEDIA koji ove godine proslavlja 25 godina trajanja, ali i kroz naš rad na uspostavljanju jedinstvenog digitalnog tržišta. Naš cilj je da pomognemo stvaraocima da postignu uspjeh u digitalnoj eri i da promovišemo njihova remek-djela širom Evrope.”

Europa.ba