Obraćanje Massima Mine na završnoj konferenciji EU projekta „Poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima u BiH – faza II“

Poštovani pomoćnici ministara, kolege, dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je što vam se obraćam danas, kada obilježavamo uspješno okončanje projekta koji se bavio poduzetničkim učenjem.

Ovo područje pokazalo se izuzetno važnim za Bosnu i Hercegovinu i potpuno je u skladu sa Reformskom agendom BiH i nedavno usvojenim Programom ekonomske reforme za razdoblje 2016-2018., što može doprinijeti poboljšanju konkurentnosti i održivog zapošljavanja.

Kao što je Evropska fondacija za obuku (ETF) istakla, jedan od glavnih izazova u zemljama regije jeste nedostatak angažmana obrazovnih vlasti u promoviranju poduzetničkog učenja, a posebno poduzetništva kao ključne kompetencije, kao i slaba informiranost o poduzetničkim vještinama.

Uspješnom provedbom ovog projekta, koji je nastavak prve faze projekta „Poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima u BiH“ (finansiran iz sredstava IPA 2007 i okončan 2011. godine), obrazovne vlasti u BiH dokazale su da su u ovoj oblasti daleko ispred svojih susjeda.

Veoma je važno održati kontinuitet u radu i mi vjerujemo da je upravo to jedan od razloga zbog kojeg je ovaj projekt bio uspješan i što je polučio dobre rezultate. Dozvolite mi da spomenem samo neke.

Projekt je doprinio daljnjoj realizaciji preporuka iz EU politike 2020 za rast, održivost i zapošljavanje, kao i provedbi Akta o malim preduzećima za Evropu.

Projekt se također bavio i trenutnom ekonomskom krizom koja uzrokuje sve veću nesigurnost za preduzeća i pojedince. Time je potreba za poduzetničkim učenjem još hitnija.

Drugi pozitivni rezultati su:

– daljnji razvoj kvalifikacijskog okvira za BiH kroz podršku svim vidovima obrazovanja i obuke – formalno, neformalno (ono što je naučeno izvan standardnog nastavnog plana) i informalnog (ono što se nauči u praksi);

– razvoj ključnih kompetencija, jer je poduzetništvo jedna od 7 ključnih kompetencija koje doprinose poduzetničkom načinu razmišljanja i ponašanja;

– povećan broj malih preduzeća i unaprijeđena kreativnost i produktivnost radne snage;

– uspostavljanje politike partnerstva između privrede i obrazovanja; i

– individualni razvoj učenika, radne snage i opće populacije, učeći ih da budu poduzetniji i spremniji za pokretanje vlastitih preduzeća i opskrbljujući uposlenike vještinama koje su im neophodne da budu inovativni i da se prilagođavaju ekonomijama koje su brzo mijenjaju.

Ova dva projekta dokazala su kako saradnja između ova dva sektora, privrednog, a naročito razvoj malih i srednjih preduzeća, i obrazovnog, mogu doprinijeti njihovoj uspješnoj provedbi. Usprkos brojnim poteškoćama u kontekstu osiguravanja međusektorske saradnje i svih drugih složenosti u provedbi ove vrste projekata (mnogo aktera, veliki broj uključenih ministarstava i agencija i sl.) projekti su se pokazali odličnim primjerom izuzetne saradnje i uzajamne podrške ove dva sektora.

Iskreno se nadam da će se ova saradnja nastaviti kroz politike partnerstva koje su uspostavljene na entitetskim i kantonalnim razinama.

Prije nego zaključim, želio bih napomenuti da smo sada u fazi programiranja pomoći EU u okviru IPA II za BiH. Daljnji privredni razvoj zemlje, povećano zapošljavanje i razvoj vještina radne snage ostat će prioriteti na čijem rješavanju će se raditi u budućnosti.

Uspješnom provedbom projekta “Poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima BiH – druga faza” stvorena je dobra osnova za programiranje jer su projektom obuhvaćeni svi elementi ovih prioriteta.

Želim vam se svima zahvaliti što ste došli danas kako bismo obilježili uspješnu provedbu ovog projekta.

Massimo Mina je voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Europske unije u BiH.

Europa.ba