EU uvodi novu evropsku zdravstvenu jedinicu za brži odgovor na hitne situacije

Evropska unija je 15 februara 2016. godine pokrenula evropsku zdravstvenu jedinicu kako bi olakšala mobilizaciju ljekarskih timova i timova za javno zdravstvo te opreme u slučaju hitnih situacija unutar i izvan EU.

Evropska zdravstvena jedinica omogućava državama članicama EU i drugim evropskim zemljama koje sudjeluju u sistemu da stave na raspolaganje ljekarske timove i opremu za brzu mobilizaciju prije hitnih situacija osiguravajući time brži i predvidljiviji odgovor. Zdravstvena bi jedinica mogla uključivati hitne ljekarske timove, stručnjake za javno zdravstvo i koordinaciju zdravstvenih usluga, mobilne laboratorije za biološku zaštitu, avione za medicinsku evakuaciju i timove za logističku podršku.

„Cilj je evropske zdravstvene jedinice omogućiti znatno brži i učinkovitiji odgovor EU u slučaju zdravstvenih kriza. Iskustva u borbi protiv ebole pokazala su da je mobilizacija ljekarskih timova bila ključni problem. Zahvaljujem svim državama članicama koje su dosad pridonijele i potičem druge da se priključe kako bi EU mogla zadovoljiti sve veće potrebe i omogućiti bolje planiranje i pripremu prije nego što katastrofe nastupe”, izjavio je povjerenik Christos Stylianides, domaćin događanja na visokom nivou u Bruxellesu uoči osnivanja jedinice.

Okvir za evropsku zdravstvenu jedinicu dio je novog Evropskog kapaciteta za odgovor na hitne situacije (poznatog kao „dobrovoljni fond“) Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Timove i opremu za dobrovoljni fond dosad su osigurale Belgija, Češka, Finska, Francuska, Luksemburg, Njemačka, Španija, Švedska i Holandija.

Kontekst

Jedna od ključnih poteškoća tijekom borbe protiv epidemije ebole bila je nemogućnost brze mobilizacije ljekarskog osoblja što je stvorilo veće logističke probleme i probleme s upravljanjem. Zbog te su situacije Njemačka i Francuska krajem 2014. predložile inicijativu „Bijele kacige“ čime su se postavili temelji sistema. Evropska zdravstvena jedinica sada je dio Evropskog kapaciteta za odgovor na hitne situacije.

Mehanizmom EU za civilnu zaštitu olakšava se saradnja 33 evropske države (27 država članica EU, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Islanda, Crne Gore, Norveške i Srbije). Turska je u postupku pristupanja Mehanizmu. Te države sudionice udružuju sredstva koja zatim mogu staviti na raspolaganje zemljama zahvaćenima katastrofama diljem svijeta. Kada se Mehanizam aktivira njime se koordinira pružanje pomoći unutar i izvan EU. Evropska komisija upravlja Mehanizmom u okviru Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije.

Kako bi se povećala spremnost i odgovor EU na katastrofe 2014. je uspostavljen Evropski kapacitet za odgovor na hitne situacije („dobrovoljni fond“) u okviru kojeg se za odgovor na hitne situacije diljem svijeta okupljaju i stavljaju na raspolaganje oprema i niz unaprijed dodijeljenih timova za pomoć.

Uvođenje Evropske zdravstvene jedinice bit će ujedno i evropski doprinos Svjetskoj jedinici zdravstvenih radnika za intervencije u hitnim situacijama osnovanoj pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije.

Više informacija:

MEMO/16/276 – EU uvodi novu europsku zdravstvenu jedinicu za brži odgovor na hitne situacije [EN]

Europa.ba