Uz podršku Njemačke i EU, Banja Luka uvela gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda

Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, čiju su izgradnju podržali Njemačka, Evropska unija i Grad Banja Luka, zvanično je otvoren 18. januara 2016. godine u naselju Tunjice u Banjoj Luci. Sistem vrijedan 19,1 milion eura će od sada obezbjeđivati okolišno sigurnu i održivu opskrbu vodom po socijalno prihvatljivom trošku, doprinoseći poboljšanju životnih uslova lokalnog stanovništva.

Sistem će pomoći rješavanje postojećih problema velikih gubitaka vode u trenutačnom sistemu vodosnabdijevanja i nedostatka adekvatnog odvođenja otpadnih voda, te će obezbijediti sigurnu i održivu opskrbu vodom, doprinoseći istovremeno postizanju EU standarda u kvalitetu vode. Najveću neposrednu korist imat će građani Banje Luke, posebno stanovnici naselja Tunjice i Karanovac koji će prvi put dobiti pristup sistemu vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda.

Hans-Joachim Fuchtel, parlamentarni državni sekretar Saveznog ministra za ekonomsku saradnju i razvoj, je nazvao sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda “dobrim primjerom saradnje između Njemačke i Bosne i Hercegovine“. “Njemačka je vrlo aktivno podržavala ovaj projekt. Time ističemo da naša razvojna saradnja podrazumijeva angažman u interesu ljudi koji ovdje žive“, rekao je.

“Sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda kojeg danas puštamo u rad je još jedan primjer podrške Evropske unije koja ima opipljive rezultate i konkretan uticaj na živote građana Banje Luke, i doprinosi unapređenju životnih uslova“, rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU. Ambasador Wigemark je istakao da još uvijek nema sektorskih strategija za cijelu zemlju u oblasti energetike, saobraćaja i okoliša uslijed čega BiH ne može ostvariti dodatnu finansijsku podršku. “Daljnjim napretkom u ovoj oblasti će se postići harmonizacija sa relevantnom legislativom EU i unaprijediti kvalitet života građana“, on je dodao.

U okviru ovog projekta obnovljen je sistem vodosnabdijevanja u naselju Čaire, vodosnabdijevanje je prošireno na dodatnih 14.000 potrošača u naselju Tunjice, oko 3.400 potrošača je povezano na sistem vodosnabdijevanja između Karanovca i Novoselije, i unaprijeđeno je upravljanje otpadnim vodama duž rijeke Vrbas.

Veći dio projekta je putem grantova i zajmova finansirala Njemačka banka za rekonstrukciju i razvoj (KfW) u iznosu od oko 14 miliona eura, dok je EU obezbijedila 4,5 miliona eura, a Grad Banja Luka sudjelovao sa 600.000 eura.

Europa.ba