Vroclav i San Sebastijan: Evropske prijestonice kulture u 2016.

Poljski i španski gradovi će obilježiti 31. godišnjicu trajanja jednog od najpoznatijih projekata Evropske unije.

Vroclav i San Sebastijan su izabrani za evropske prijestonice kulture za 2016. godinu. Kulturni program je zvanično otvaren 17. januara u Vroclavu u prisustvu Tibora Navračiča, komesara EU za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport. Otvaranje kulturnog programa u San Sebastijanu održano je 23. januara.

Tibor Navračič je izjavio: “Titula evropske prijestonice kulture pomaže gradovima da razviju osjećaj zajedništva i donosi dugoročne prednosti građanima i privredi. Vroclavu i San Sebastijanu želim da u narednoj godini uspješno realizuju svoje kulturne programe.”

Otvaranje programa u Vroclavu tokom vikenda 15.-17. januara obuhvatilo je gotovo stotinu kulturnih događaja, koncerata, izložbi i drugih manifestacija. Centralni događaj održan je u nedjelju 17. januara, kada su se parade sa četiri strane Vroclava spojile na centralnom trgu Rinek. Parade su predvodili umjetnici koji predstavljaju duhove Vroclava (duh vjera, duh inovacija, duh ponovne izgradnje i duh poplave) koji su se usput zaustavljali i pričali o bogatoj istoriji grada. U paradi je učestvovalo preko 2.000 umjetnika, pjevača i muzičara.

Slogan programa u Vroclavu je Prostori ljepote, a u sebi nosi ideje o metamorfozi i različitosti, oslanjajući se na jedinstvenu istoriju preobražaja ovog grada. Na hiljade žitelja Vroclava će nastupati u velikim javnim događajima u 2016. godini. Građani su bili pozvani da se priključe programu kroz “program dodjele mikro grantova”. Grad će tokom godine postati i UNESCO-va svjetska prijestonica knjige, povodom čega će biti održano i evropsko književno veče. Program obuhvata i Međunarodni dan džeza, festival Raspjevana Evropa i Pozorišnih olimpijskih igara.

Inicijativa za odabir evropske prijestonice kulture je jedan od najpoznatijih projekata Evropske unije. Pokrenuta je 1985. na prijedlog tadašnje ministarke kulture Grčke Meline Merkuri.

San Sebastijan godinu u kojoj je prijestonica kulture započinje nizom događaja tokom pet dana, počevši od 20. januara kada je gradska proslava Tamborada obilježena u evropskom duhu. Svečano otvaranje održano je 23. januar, u teatru Viktorija Eugenija, nakon čega je uslijedio i koncert. Dan ranije otvorena je izložba “Constelaciones Gaur”.

Program u San Sebastijanu pod sloganom “Kultura za suživot” kroz umjetnost i kulturu promoviše bolje načine zajedničkog života. Tri svjetionika održavaju vrijednosti koje su u samoj srži programa: svjetionik života (pojedinac i društvo), svjetionik mira (poštovanje i suživot) i svjetionik glasova (raznolikost i međusobno razumijevanje). Akcenat programa je na Mirovnom ugovoru, izložbi koja prikazuje mir i nasilje u Evropi; “Putujuće ambasade” je projekt koji će brodom, autobusima i biciklima okupiti umjetnike različitih nacionalnosti koji će zajedno stvarati, dijeliti i širiti umjetnička dela, između ostalog, na temu jezičke raznolikosti. Program ‘Talasi energije’ će finansirati kulturne projekte koje su tokom godine predlagali i ocjenjivali sami građani.

Europa.ba