Europska unija uplatila 2,9 miliona eura za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini uplatila je 2,9 miliona eura predviđenih u okviru podrške Europske unije naporima BiH na procesuiranju ratnih zločina. Riječ je o drugoj tranši sredstava namijenjenih za finansiranje rada 142 uposlena angažirana na procesuiranju predmeta ratnih zločina (tužitelji, suci, pravni saradnici, istražitelji i drugo osoblje za podršku) u cijeloj BiH.

Oslobađanje ove tranše bilo je uslovljeno usvajanjem cjelodržavnog strateškog okvira za reformu sektora pravde (skr. SRSP). Nakon značajnih kašnjenja, SRSP je usvojen u septembru 2015. godine. Bh. vlasti su potom dostavile procjenu na koji način su ispunjeni potrebni uslovi. Europska komisija i Delegacija Europske unije završili su potrebne analize i procedure te prebacile sredstva Trezoru Bosne i Hercegovine. Trezor je dalje odgovoran za prijenos sredstava nadležnim tijelima u cijeloj zemlji. Prijenos bi trebao biti urađen bez odlaganja.

Govoreći o tome, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, je istakao: „Bosna i Hercegovina se suočava s jedinstvenim izazovom u rješavanju velikog broja preostalih predmeta ratnih zločina. Upravo iz tog razloga će Europska unija osigurati gotovo 15 miliona eura (14,86 miliona eura) tokom petogodišnjeg perioda za finansiranje kontinuiranih istraga i procesuiranje značajnog broja preostalih predmeta ratnih zločina u cijeloj zemlji. Da je Bosna i Hercegovina ispunila uslove kako je to bilo predviđeno, drugi tranša bi bila isplaćena još prije godinu dana“.

Sveukupni cilj podrške Europske unije je smanjenje broja predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenim/a za najmanje polovicu do kraja 2018. godine. Prva tranša je isplaćena u decembru 2013. godine. Pored budžetske podrške, Europska unija je, također, pomogla bh. vlastima na razvoju tehničkih kapaciteta povezanih s istragama i presudama u predmetima ratnih zločina.