Evropska unija osigurala stambene jedinice za 149 ugroženih romskih porodica

Primopredaja četiri stambene jedinice na korištenje romskim porodicama koje su izgrađene u okviru projekta koji je finansirala EU „Roma Action“ izvršena je u sarajevskom naselju Gorica 16. decembra 2015. godine. Ovaj projekt je podržao socioekonomsko uključivanje Roma u BiH, kroz stambene i socioekonomske mjere sa proaktivnim sudjelovanjem i finansijskom podrškom lokalnih vlasti. Ukupno je kroz ovaj projekt sagrađeno ili obnovljeno 149 stambenih jedinica za ugrožene romske porodice u 14 gradova i općina širom BiH.

Dr. Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, izjavio je: „Sretan sam što možemo vidjeti konkretne rezultate pomoći EU koja je pružena kroz ovaj projekt za romske porodice u Sarajevu i cijeloj zemlji. Drago nam je da su ovi rezultati postignuti u bliskoj saradnji s našim partnerima koji su provodili projekt kao i lokalnim vlastima. Vrlo je važno osigurati kuće za Rome, ali je jednako važno da se poboljšaju njihova prava, njihovo sudjelovanje i stvaranje ekonomskih uslova da žive na pristojan način“.

Džemila Zahirović iz jedne od romskih porodica koje su dobile ključeve nove kuće nije mogla sakriti sreću. „Ovo je divan dan za mene i moju porodicu. Posjetila sam sobe kojima se radujem. Također, radujem se što ću svojoj djeci moći pružiti novi život.“

Nakon svečanosti primopredaje, u Sarajevu je održana i završna konferencija projekta „Roma Action“ s ciljem predstavljanja rezultata, kao i daljih koraka u cilju implementacije revidiranog Akcionog plana za Rome u Bosni i Hercegovini.

U svom uvodnom izlaganju Suzana Jašarević, direktorica glavnog partnera u provedbi projekta Hilfswerk Austria International (HWA), ukazala je na postignute rezultate u okviru projekta, zahvalivši Evropskoj uniji za kontinuiranu podršku ovom pitanju.

Dr. Daviddi je naglasio važnost pitanja Roma za EU: „Pored odgovarajućeg i trajnog stambenog rješenja za ugrožene romske porodice u BiH, projekt je također osigurao hitne mjere (hrana i higijena) za podršku 246 romskih porodica pogođenih poplavama iz maja 2014. godine u Bijeljini, Tuzli, Vukosavlju i Kaknju. Također, projekt je organizovao lokalne kampanje za promociju upisa u matične knjige, pristupa obrazovanju, zapošljavanja, treninga za posao i zdravstvene zaštite romske populacije. Sve u svemu, više od 1.300 osoba imalo je direktne koristi od projekta“.

Projekt je finansirala EU kroz IPA 2011 u iznosu od 2,5 miliona eura i sufinansirale lokalne vlasti u iznosu od 545.037 eura. Implementirali su ga Hilfswerk Austria International (HWA), u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland eV (ASB) i Udruženjem Kali Sara – RIC.

EU je izdvojila dodatna sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura iz IPA 2013, za pokrivanje druge faze podrške državnog Akcionog plana za Rome kroz stambene i prateće mjere prioritizirajući porodice pogođene poplavama iz maja 2014. godine. Implementacija je započela u oktobru 2015. godine sa istim partnerima, HWA, ASB i Kali Sara.

Svečanosti primopredaje i konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice FBiH, Elmir Bojadžić, direktor ABS, Dervo Sejdić, potpredsjednik Kali Sara, kao i gradonačelnici i načelnici općina korisnika projekta, predstavnici organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija i Roma.

Europa.ba