Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime EU povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra

Na Međunarodni dan ljudskih prava ove godine počinje i jednogodišnje obilježavanje 50 godina od usvajanja Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji su potpisani 1966.

U ovim ključnim ugovorima su izložena građanska, politička, ekonomska, kulturna i socijalna prava koja ljudima pripadaju od rođenja pa tokom čitavog života, te koja su promijenila sudbinu velikog broja ljudi.

U svjetlu sve većih prijetnji po ljudska prava i vladavinu zakona, kao i u kontekstu svjetske ekonomske krize, siromaštva i sve većih nejednakosti, ovi ugovori predstavljaju temelj rada Evropske unije na unaprijeđenju i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Osim toga, zahvaljujući ovim ugovorima se u pravnom smislu garantuje univerzalnost, nedjeljivost i međupovezanost ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Novi Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji, koji je EU usvojila u julu ove godine, stavlja jednak akcenat na značaj svih pomenutih prava i konkretnim akcijama nastoji da ih unaprijedi i osigura njihovo poštovanje. Osim toga, EU je kao i do sada posvećena pružanju podrške organizacijama civilnog društva i svim drugim akterima koji se zalažu za poštovanje i zaštitu ljudskih prava, bilo da su ona građanska, politička, socijalna, ekonomska ili kulturna. EU postiže dobre rezultate u pružanju podrške braniocima ljudskih prava širom sveta, a i sama je ubjedljiv primjer toga da mnogobrojne prednosti proističu iz dinamičnog civilnog društva.

Naša mreža delegacija EU i ambasada država članica širom svijeta, specijalni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrindinis, naši timovi u glavnim gradovima država EU, na današnji dan udružuju snage u proslavi Međunarodnog dana ljudskih prava i nastavljaju da se za njih zalažu, brane ih i promovišu gdje god da su ona ugrožena.

Europa.ba