Evropska unija pomaže modernizaciju procesa carinjenja u Bosni i Hercegovini

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je 27. novembra 2015. godine u Banjoj Luci pustila u rad novu carinsku informatičku aplikaciju ASYCUDA WORLD koju je finansirala Evropska unija.

Aplikacija se sastoji on najnaprednijih informatičkih alata. Omogućiti će ubrzavanje procesa carinjenja, povećanje transparentnosti u radu carinske službe i bolju analizu rizika zbog izvještavanja u realnom vremenu.

Korist od nove aplikacije imati će poslovna zajednica, posebno zbog mogućnosti korištenja sveobuhvatne bankarske garancije u carinskom postupku. Nudi se mogućnost uvođenja bezpapirnog poslovanja i elektronskog potpisa, te obavljanje poslovnih operacija pod  konceptom „Single Window“.

U svom uvodnom obraćanju, Chloe Berger, šefica Odjela za pravosuđe i unutrašnje poslove, i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH, naglasila je da EU prepoznaje UIO kao jednu od ključnih institucija BiH. „EU će nastaviti da podržava Upravu za indirektno oporezivanje. U okviru IPA 2014 izdvojili smo više od 3 miliona eura za UIO jer smo svjesni da je ovo institucija koja se stalno razvija“, dodala je Berger.

Antonio Blanco, predstavnik Generalnog direktorata za oporezivanje i carinsku uniju Evropske komisije, naglasio je da će nova aplikacija trgovcima uštedjeti vrijeme i novac ističući i buduće izazove. „Fokus novog sistema na olakšavanje trgovine vidi se iz omogućavanja pojednostavljenih procedura. Novi Zakon o carinskoj politici BiH predviđa niz takvih procedura. Međutim, ova pojednostavljenja neće biti na raspolaganju odmah, jer se tek trebaju usvojiti Odredbe o realizaciji Zakona o carinskoj politici. I EU i trgovci se nadaju njihovom brzom usvajanju“, zaključio je Blanco.

Miro Džakula, generalni direktor UIO, izrazio je zahvalnost za kontinuiranu EU podršku, ističući da je od 2004. godine EU izdvojila 36 miliona eura za ovu instituciju.

Puštanje u rad nove informatičke aplikacije izvršeno je u Carinskoj ispostavi Banja Luka. Aplikacija će biti operativna u svim ostalim carinskim ispostavama širom Bosne i Hercegovine do aprila 2016. godine. Evropska unija je finansirala razvoj aplikacije u iznosu od 2 miliona eura iz programa IPA 2010. Projekt je počeo u januaru 2014. godine, provodi ga UNCTAD iz Ženeve i omogućiti će da sve procedure u procesu carinjenja budu kompatibilne s pravilima EU.

 

Europa.ba