Transkript video poruke ambasadora Wigemarka: “Započinjemo težak put i Bosna i Hercegovina ne smije biti zapostavljena”

“Nedavno je objavljen Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini. Izvještaj se bavi  napretkom u posljednjoj godini dana u nizu različitih oblasti uključujući ekonomiju, demokratiju, zaštitu građanskih prava, funkcioniranje pravnog sistema i načina na koji se vlasti bore s korupcijom. Dobra vijest je da je  BiH, nakon dugog perioda nazatka, ponovno počela da napreduje na putu ka članstvu u EU.

Državna i entitetske vlade su se opredijelile za reforme, poboljšanju ekonomije, stvaranju novih radnih mjesta i unapređivanju sistema socijalne zaštite, tako da bi pomoć dobili oni kojima je najpotrebnija. Neke od ovih reformi neće biti lagane niti će njihove koristi biti odmah vidljive. Ali, bez ovih reformi bi ekonomija BiH išla od lošeg ka gorem.

Svjestan sam da su političari ove zemlje često ignorirali važnost ekonomskog razvoja i umjesto toga fokusirali pažnju građana na druga pitanja. Razumijem nestrpljivost i cinizam mnogih koji nastavljaju vjerovati da istinske reforme nisu moguće. Također znam koliko je rasprostranjena korupcija u ovoj zemlji i dijelim zabrinutost da postoji manjak političke volje da se ovi temeljni problemi rješavaju. Ali, kako Bosna i Hercegovina bude napredovala ka članstvu u EU, ova pitanja će se morati rješavati, baš kao u drugim zemljama koje teže članstvu u EU.

Nadomak smo započinjanja puta koji će biti težak i koji će trajati neko vrijeme. Ali, vjerujemo da ekonomske i društvene prednosti za ovu državu daleko nadmašuju troškove. Svi mi dugujemo ovoj i narednoj generaciji da osiguramo da Bosna i Hercegovina ne bude zapostavljena.”

Europa.ba