EU nastavlja podršku razvojnim projektima u Srebrenici, poručio ambasador Wigemark tokom Investiciono-razvojne konferencije

“Današnji važni događaj se nadovezuje na podršku koju smo mi i naši međunarodni partneri pružili tokom posljednjih 20 godina, i gledamo da produžimo podršku razvojnim projektima u Srebrenici i regiji da se stvore radna mjesta i obezbijedi održivi povratak,” rekao je 11. novembra šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, tokom Investiciono-razvojne konferencije “Srebrenica 2015”.

Cilj konferencije je da se stvori pozitivna politička klima, te da se dobije snažna finansijska podrška za razvoj, infrastrukturu i druge projekte u općini Srebrenica.

Ambasador Wigemark je ocijenio da je sveobuhvatni set reformi započetih u BiH važan da bi se poboljšali socijalno-ekonomski izgledi Srebrenice, te da će regija privući investitore sa dobrim ekonomskim i investicionim prilikama. Wigemark je rekao da EU zagovara regionalnu saradnju, integraciju i jednak tretman i prosperitet za sve, te da se raduje danu kada će ova regija postati dijelom Evropske unije.

Kroz protekle godine, EU je obezbijedila nekih 10 miliona EUR vrijedne podrške Srebrenici i općina u okolici sa posebnim fokusom na reintegraciju života u zajednici i na građenju potencijala za ekonomski rast i razvoj.

Na početku svoje posjete Srebrenici, ambasador Wigemark je položio vijenac u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Europa.ba