Obnovljeni uslovi za život u opštini Petrovo zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava

Most na rijeci Jadrini u opštini Petrovo, obnovljen putem EU Programa za oporavak od poplava, svečano je pušten u promet 10.10.2015. godine. Ovo je posljednja u nizu rekonstrukcija poslije poplava koju je finansirala Evropska unija u iznosu od 27,242.65 eura.

„Zahvaljujući ovom projektu Evropske unije, građani opštine Petrovo su dobili novi, bolji most, kojim je omogućena lakša komunikacija između lokalnih zajednica“, rekao je načelnik opštine Petrovo, Ozren Petković.

Pored ovoga, Evropska unija je u opštini Petrovo uložila 60,586.55 eura za kompletnu sanaciju Osnovne škole Vuk Karadžić koju pohađa 193 učenika, te opremila školske kabinete laboratorijskom opremom vrijednom 14,841.71 eura.

Također su obnovljene kuće za devet porodica u okviru EU Programa, čija ukupna investicija u opštini iznosi gotovo 140,000 eura.

Do sada je kroz komponentu rehabilitacije komunalne infrastrukure EU Programa za oporavak od poplava obnovljeno 46 lokalnih mostova, 45 putnih komunikacija i 22 sistema vodosnabdijevanja na području 24 opštine obuhvaćene programom.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je sa ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon poplava u maju 2014.

Finansijska pomoć se koriste za sanaciju objekata za pružanje javnih usluga, infrastrukture, stambenih jedinica za najugroženije osobe, i socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Ukupna vrijednost programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24  miliona eura osigurala Evropska unija. Ova pomoć je dio sredstava koja se Evropska unija obavezala izdvojiti na Donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu 2014. godine.

Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

 

Europa.ba