Komisija ulaže 16 milijardi eura u istraživanje i inovacije tokom sljedeće dvije godine

Evropska komisija potaknut će konkurentnost ulaganjem finansijskih sredstava u iznosu od gotovo 16 milijardi eura u istraživanje i inovacije u sljedeće dvije godine u okviru programa Horizon 2020., sistema finansiranja EU-a za istraživanje i inovacije.

Evropska komisija uložit će gotovo 16 milijardi EUR u istraživanje i inovacije u sljedeće dvije godine u okviru programa Horizon 2020., sistema finansiranja EU-a za istraživanje i inovacije, nakon što je donesen 13. oktobra novi radni program za 2016. – 2017.

Nove mogućnosti finansiranja koje pruža radni program usklađene su sa političkim prioritetima Komisije kojoj je na čelu Jean-Claude Juncker. Njima će se znatno pridonijeti paketu za zapošljavanje, rast i ulaganja, jedinstvenom digitalnom tržištu, energetskoj uniji i klimatskoj politici, unutarnjem tržištu sa jačom industrijom, a Evropa će zahvaljujući njima postati jači globalni čimbenik.

Carlos Moedas, povjerenik za istraživanja, nauku i inovacije, izjavio je: Istraživanje i inovacije pokretači su evropskog napretka i ključni su u rješavanju najvažnijih savremenih izazova kao što su imigracija, klimatske promjene, čista energija i zdrava društva. Tokom sljedeće dvije godine sredstvima u iznosu od 16 milijardi EUR iz programa Horizon 2020. podupirati će se najvažnija evropska naučna istraživanja čime će se uticati na živote građana.

U skladu sa strateškim prioritetima povjerenika Moedasa program Horizon 2020. bit će otvoren za inovacije i za nauku te otvoren prema svijetu. U okviru novog radnog programa za 2016. – 2017. nude se mogućnosti finansiranja putem niza poziva za podnošenje prijedloga, postupaka javne nabave i ostalih aktivnosti poput nagrada Horizon, čime se zajedno obuhvaća gotovo 600 tema. Struktura radnog programa odražava cjelokupnu fleksibilnost programa Horizon 2020. u kojem je pozornost usmjerena prema dugoročnim prioritetima EU-a i najvažnijim društvenim izazovima, a istovremeno se omogućuje brzo rješavanje nadolazećih problema poput izbijanja bolesti.

Programom će se podržati niz međusektorskih inicijativa: osuvremenjivanje evropske proizvodne industrije (1 milijarda EUR); tehnologije i standardi za automatsku vožnju (više od 100 miliona EUR); internet stvari (139 miliona eura) za rješavanje digitalizacije industrija EU-a; industrija 2020. u kružnom gospodarstvu (670 miliona eura) za razvoj snažne i održive ekonomije te pametni i održivi gradovi (232 miliona eura) za bolje uključivanje ekoloških, prometnih, energetskih i digitalnih mreža u urbanim okruženjima EU-a.

Osim toga, sredstva u iznosu od barem 8 miliona eura bit će dostupna za istraživanje o sigurnosti vanjskih granica EU-a kako bi se pomoglo identificirati i spriječiti trgovinu ljudima i krijumčarenje. Za nove tehnologije bit će dostupno 27 milijuna eura kako bi se pomoglo u sprečavanju kaznenih djela i terorizma, a 15 miliona eura za istraživanje o izvorima i učincima migracijskih tokova u Evropi. Novi radni program temeljit će se i na uspjesima u istraživanjima u području zdravstva, kao što su važna otkrića povezana sa ebolom koja se već podupiru u okviru programa Horizon 2020. Uložit će se 5 miliona eura kako bi se odgovorilo na opasnu epidemiju organizma štetnog za masline Xylella fastidiosa.

Novi radni program ima za cilj i poboljšanje učinka sredstava programa Horizon 2020. Prvo, njime će se osigurati više novca za inovativna poduzeća zahvaljujući novim poticajnim mogućnostima koje podupire Evropski fond za strateška ulaganja (EFSU), uz više od 740 milijuna eura za potporu istraživačkim i inovacijskim aktivnostima u gotovo 2 000 malih i srednjih poduzeća (MSP). Učinit će se više i za poboljšanje sinergija sa drugim programima finansiranja EU-a, kako je naglasio predsjednik Juncker u svom govoru o stanju Unije, kao i za potporu istraživačima prilikom prijavljivanja izdavanjem jasnijih smjernica i kriterija učinka.

Kontekst
Program finansiranja istraživanja i inovacija Evropske unije Horizon 2020. pokrenut je 1. januara 2014. godine. Tokom sedmogodišnjeg razdoblja uložiti će se gotovo 77 milijardi eura u istraživačke i inovacijske projekte kojima će se poduprijeti gospodarska konkurentnost Evrope te proširiti granice ljudskog znanja. Proračun EU-a za istraživanje uglavnom je usmjeren na poboljšanje svakodnevnog života u područjima kao što su zdravlje, okoliš, promet, hrana i energetika. Istraživačkim partnerstvima sa farmaceutskom, svemirskom, automobilskom i elektroničkom industrijom potiču se i ulaganja privatnog sektora u budući rast i otvaranje radnih mjesta za koja su potrebne visoke kvalifikacije.

OSNOVNE INFORMACIJE: Horizon 2020: novi Radni program podržava evropski razvoj, zapošljavanje i konkurentnost

Europa.ba