Izjava Delegacije Evropske unije i Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH o diskriminatornim izjavama koje su prijetnja slobodi medija

Komentirajući diskriminatorne izjave date o novinarima RTRS-a, glasnogovornik Delegacije EU i Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, Andy McGuffie, je izjavio:

“Sigurnost novinara je preduslov za postojanje slobode govora i slobodnih medija. Potrebno je ozbiljno se pozabaviti svakom prijetnjom po uslove za rad novinara i mogućnošću da nezavisno djeluju.

“Posebno pominjanje novinarki u rodno disktriminirajućim izjavama je degradirajuće, i kao takvo je neprihvatljiva prijetnja za sigurnost žena predstavnica medija. Pored toga što predstavlja uvredu i uzrokuje ličnu traumu, to je izazov za slobodu medija.

“Za Evropsku uniju, sloboda izražavanja i sloboda medija su među glavnim prioritetima. Kao dio političkih kriterijuma iz Kopenhagena, oni su ključni aspekt procesa EU integracija za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Budno pratimo ova pitanja prilikom procjene spremnosti Bosne i Hercegovine u procesu približavanja EU. Očekujemo punu podršku nosilaca odgovornih funkcija na postizanju ovih prioriteta.”

Europa.ba