Izgradnja drzavnog zatvora

EU finansira izgradnju državnog zatvora visoke sigurnosti u Bosni i Hercegovini

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, ambasador Republike Češke Jakub Skalnik, ambasador Kraljevine Španije Bosco Gimenez Soriano, ambasador Kraljevine Švedske Fredrik Schiller i ministar pravde BiH Josip Grubeša obišli su 1. oktobra gradilište bh. zatvora visoke sigurnosti u Istočnom Sarajevu. Zatvor, koji bi trebao biti završen do kraja 2016. godine, će imati kapacitet pritvora i zatvora za 348 osoba osuđenih za ratne zločine, organizovani kriminal, terorizam ili korupciju.

Ovaj projekt je vrijedan 39,6 miliona eura, od čega je EU, kao najveći donator učestvovala sa 10,8 miliona eura. Ostatak sredstava osigurali su Ministarstvo pravde BiH, Kraljevina Švedska, Sjedinjene Američke Države, kao i Razvojna banka Vijeća Evrope putem kredita.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je značaj ovog projekta za zemlju: “Ovaj državni zatvor treba shvatiti kao simbol vladavine prava u BiH te kao važan dio na putu zemlje ka Evropskoj uniji”.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša zahvalio je donatorima i naglasio važnost reforme pravosudnog sistema u zemlji. “Značaj ovog projekta treba posmatrati u kontekstu reforme pravosudnog sistema, a posebno u pogledu usklađivanja nacionalnog pravosudnog sistema sa najboljim evropskim praksama”, rekao je ministar Grubeša.

Ambasador Kraljevine Švedske Fredrik Schiller je govorio o posvećenosti Švedske napretku BiH na evropskom putu: “Zajedno radimo na jačanju vladavine prava, a Švedska je tu da pomogne BiH sa Reformskom agendom za evropsku budućnost”.

Državni zatvor visoke sigurnosti u Bosni i Hercegovini u potpunosti će biti u skladu sa evropskim zatvorskim pravilima, koja prate osnovna načela za poštivanje ljudskih prava osuđenih i pritvorenih osoba.

Pročitajte govor ambasadora Wigemarka: http://archive.europa.ba/?p=36615

Europa.ba