Novi izvještaj o analizi sistema za alternativno rješavanje sporova/medijaciji u BiH

U organizaciji Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), u ponedjeljak 28. septembra 2015. u Sarajevu je  predstavljen novi izvještaj o analizi sistema alternativnog rješavanja sporova/medijacije u BiH.

Izvještaj je izradio međunarodni ekspert, Aleš Zalar, bivši ministar pravde Republike Slovenije. Izvještaj sadrži analizu zakonskih odredbi i praksi u alternativnom rješavanju sporova, kao i prijedloge konkretnih preporuka za poboljšanje pristupa pravdi za građane BiH. Izvještaj je izrađen uz podršku projekta koji finansira EU „Procjena alternativnog rješavanja sporova/medijacije u Bosni i Hercegovini“. Ovaj projekt se nadovezuje na obimnu finansijsku podršku koju EU već pruža u cilju povećanja efikasnost pravosuđa u BiH, a u skladu sa nedavno usvojenom Reformskom agendom.

Chloe Berger, šefica Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH, je izjavila: „Alternativno rješavanje sporova može biti dragocjeno sredstvo za poboljšanje pristupa građana pravdi. Potreba da se unaprijedi primjena alternativnog rješavanja sporova utvrđena je i u nedavno usvojenoj Strategiji za reformu sektora pravde u BiH, a EU je spremna da i dalje podrži ove napore.

Autor izvještaja, gospodin Aleš Zalar je izjavio: „Sudovi bi trebali nuditi medijaciju svim stranama u postupku odmah nakon podnošenja tužbe. Najmanje prva dva sata medijacije u sudovima bi trebala biti besplatna za strane u postupku. Na taj bi način svi imali besplatan pristup pravdi sa ljudskim licem. Bosna i Hercegovina ima potencijal i kapacitet da učini medijaciju i druge alternative parničenju održivom opcijom kako za pojedince tako i za poslovne subjekte.“

Nekoliko preporuka iz izvještaja upućeno je ministarstvima pravde, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, sudovima u BiH, te advokatskim komorama. Bolja pristupačnost, dostupnost i svijest o mogućnostima koje nudi sporazumno rješavanje sporova iziskuju zajednički pristup i saradnju ključnih aktera u ovom procesu.

Predstavljanju izvještaja prisustvovali su ključni akteri koji predstavljaju sudove, ministarstva, advokatske komore, Uduženje medijatora, privredne komore i predstavnici nevladinih organizacija.

Link na izvještaj: http://archive.europa.ba/wp-content/uploads/2015/09/Final-report-on-ADR-in-BiH_-prevod-final3.pdf

Europa.ba