EUSR podržava Tuzla Film Festival

U protekle dvije godine, specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini podržao je Tuzla Film Festival (TFF), koji okuplja filmske umjetnike i zaljubljenike sa prostora Zapadnog Balkana. Večeras se otvara četvrti TFF i tokom naredna četiri dana predviđeno je prikazivanja filmova iz regije.

U svom osvrtu na podršku koja je pružena TFF-u, šef Delegacije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je istakao:
„Europske integracije su proces koji uključuje društvo u cjelini. Kultura nije iznimka i Europska unija posvećuje posebnu pažnju kulturi i kulturnoj baštini svojih zemalja članica, kao i budućih zemalja članica. Osim što smo podržali obnovu Vijećnice u Sarajevu, Kastela u Banjoj Luci i mnogih drugih važnih lokacija u Bosni i Hercegovini, zadovoljstvo nam je podržati i važne kulturne događaje, uključujući i filmski festival u Tuzli. Nadamo se da će građani Tuzle i posjetitelji uživati u sjajnim filmovima koji će se prikazivati u narednim danima.“

Direktor Tuzla Film Festivala Boris Balta izrazio je zahvalnost istaknuvši da podrška EUSR-a još jednom dokazuje da je TFF postao važan događaj u Bosni i Hercegovini, koji doprinosi razvoju kulture i filma. „Film je gotovo 25 godina izbivao iz Tuzle. 2012. godine, kada smo pokrenuli TFF, još uvijek nismo imali kino dvoranu. U protekla tri festivala stvorili smo 27 redateljica i redatelja koji su počeli raditi filmove konkretno za TFF, a nakon toga nastavili s radom. Stvorili smo novi ambijent koji sutra može dovesti do pojave filmske industrije na prostoru Tuzlanskog kantona“, istakao je Balta.

Na festivalu će biti prikazano 99 filmova, podijeljenih u šest kategorija. Za više informacija posjetite www.tff.ba.

Europa.ba