Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana autohtonih naroda svijeta

Danas kada obilježavamo Međunarodni dan autohtonih naroda svijeta istovremeno preispitujemo i napredak učinjen na ukidanju svih oblika dikriminacije te osiguravanju poštivanja, zaštite i ispunjavanja prava autohtonih naroda.

U septembru mjesecu prošle godine Evropska unija dala je svoj doprinos uspjehu Svjetske konferencije o autohtonim narodima i promovirala jednako učešće autohtonih naroda u pripremi pomenutog skupa. Podržali smo Završni dokument konferencije koji služi kao plan aktivnosti na međunarodnom i domaćem nivou u pogledu uvođenja pozitivnih promjena u život autohtonih naroda.

I nakon Svjetske konferencije Evropska unija nastavlja razvijati svoju politiku u skladu s Deklaracijom Ujedinjenih nacija o pravima autohtonih naroda, a u pomnim konsultacijama s njihovim predstavnicima.

Uprkos brojnim pozitivnim primjerima napretka postignutog širom svijeta, autohtoni narodi, osobito njihove žene i djeca, i dalje se u svom životu suočavaju s višestrukim oblicima diskriminacije, ugroženosti i marginalizacije. Stoga smo posvećeni jačanju njihovih prava.

Ponovnom potvrdom svoje podrške Deklaraciji Ujedinjenih nacija o pravima autohtonih naroda, Evropska unija još jednom izražava svoju odlučnost da blisko sarađuje s autohtonim narodima, skupa s drugim partnerima i akterima, u svom nastojanju da promovira priznati stav prema kojem se ljudska prava jednako garantuju svim muškarcima i ženama.

Europa.ba