Ambasador Wigemark poželio dobrodošlicu novoj rezidentnoj koordinatorici UN-a u BiH

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, danas je poželio dobrodošlicu novoj rezidentnoj koordinatorici UN-a, gospođi Sezin Sinanoglu, na prvom službenom sastanku.

Evropska unija i organizacije UN-a u BiH su ostvarile snažnu operativnu i političku saradnju u ovoj zemlji, posebno u provedbi Programa EU oporavka od poplava – trenutno najvećeg programa saradnje, koji finansira Evropska unija sa 42 miliona eura, a provode UNDP, UNICEF-a i IOM.

Ambasador Wigemark je izrazio uvjerenje da će dinamika orijentirana ka postizanju rezultata biti održana do okončanja Programa, te da će se sredstva Programa i dalje dodjeljivati prioritetnim projektima i usmjeravati porodicama kojim je najpotrebnija.

Ambasador Wigemark je dodao: “UN je vrijedan partner u različitim projektima, od provedbe kontrole lakog naoružanja (EXPLODE) do jačanja lokalne demokratije i mnogih drugih. Preduzimamo komplementarne aktivnosti u sektoru pravde i podrške Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije. Iskreno se nadam da će se nastaviti ovako bliska saradnja i koordinacija, kombinirajući vještine izvrsnih ljudi koji rade za EU i UN u BiH. “

Europa.ba