EU

Izjava glasnogovornika visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini i povjerenika Hahna povodom inicijative usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srpske za moguće održavanje referenduma o pravosuđu na razini BiH

Održavanje referenduma u Republici Srpskoj o državnom pravosuđu dovelo bi u pitanje koheziju, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, na koje su se u februaru 2015. godine obavezali čelnici svih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Održavanjem referenduma također se riskira podrivanje snažnijeg procesa europskih integracija, što su svi politički lideri, također, isticali kao svoje opredjeljenje.

Inicijativa za održavanje referenduma odvlači pažnju od stvarnih socioekonomskih problema s kojima se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Fokus bi sada trebao biti na finaliziranju i provedbi reformi koje imaju za cilj stabilizaciju privrede i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude, unaprjeđenje vladavine prava i borbu protiv korupcije. Prijedlog za održavanje referenduma izaziva nepotrebno sukobljavanje.

Nedostaci domaćeg pravosuđa, posebno sistemske prirode, rješavani su i trebaju se nastaviti rješavati, a neki su i riješeni, u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu. Europska unija je spremna blisko sarađivati sa svim nadležnim vlastima u BiH kako bi se dalje unaprijedio rad pravnog sistema.

Europa.ba