EU finansira pročišćavanje otpadnih voda i kanalizaciju u Ljubuškom

EU finansira pročiščavanje otpadnih voda i kanalizaciju u Ljubuškom

Svečano otvaranje obnovljenog i proširenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i novo-izgrađene kanalizacione mreže održano je 13. jula u Ljubuškom.

Ovaj značajan događaj je rezultat uspješnog partnerstva i saradnje između EU, BiH, Vlade FBiH, Općine Ljubuški i Svjetske banke, čiji je krajnji ishod kvalitetnija voda i čistiji okoliš u općini Ljubuški.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti u BiH, te predstavnici međunarodnih organizacija.

U uvodnom obraćanju, Martin Schieder, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH, pohvalio je sve partnere u projektu za njihov rad, te istaknuo da će ovaj projekt rezultirati značajnim smanjenjem onečišćenja koje se ispušta u okoliš u ovom području.

“Evropska unija je razvila visoke standarde u području upravljanja vodama, uključujući i razvoj vodne i sanitarni infrastrukture, te stoga traži isto od svih zemalja koja teže da se članstvu u EU”, dodao je Schieder.

Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, istaknuo je važnost ovog projekta za stanovnike općine.

“Infrastruktura izgrađena u ovom projektu nije vrlo važna samo za građane Ljubuškog i okoliša već također otvara vrata za buduće investicije u ovom sektoru i nadamo se stvaranje novih radnih mjesta”, zaključio je gospodin Barbarić.

U okviru projekta obnovljeno je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda te je njegov kapacitet povećan sa 5.000 na 6.000 ekvivalent-stanovnika, a stvorene su i pretpostavke za dalje povećanje kapaciteta na 12.000 ekvivalent-stanovnika. Ukupna dužina novo-izgrađene kanalizacione mreže je 15,2 km.

Projekat je također rezultirao poboljšanom kvalitetom otpadnih voda, uskladiviši ih sa standardima EU i BiH, i povećanjem efikasnosti rada postrojenja iz prethodnih 50-60 posto do 95 posto.
Izgradnju novog kanalizacionog sistema u Ljubuškom je finansirala EU u iznosu od 2 miliona eura iz sredstava IPA 2010, a projekat je administrirala Svjetska banka. Obnovu i proširivanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ljubuškom je finansirala Općina Ljubuški, GEF i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od približno 1 milion eura. Oba pod-projekta su provedena u okviru projekta „Upravljanje Neretvom i Trebišnjicom“ za kojeg je podršku pružila Svjetska banka.

Europa.ba