EU jača upravljanje javnim finansijama u BiH

EU jača upravljanje javnim finansijama u BiH

Završna konferencija projekta tehničke podrške koji finansira EU „Jačanje upravljanja javnim finansijama u BiH” održana je 6. jula u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Dvogodišnji projekat je dao doprinos reformi i racionalizaciji javne uprave u zemlji kako bi se  povećala transparentnost i učinkovitost u potrošnji javnih sredstava.

Cilj projekta bio je pružiti podršku Ministarstvima finansija na svim nivoima vlasti u jačanju upravljanja javnim finansijama, uključujući i izradu zakona i izgradnje kapaciteta u području unutrašnje revizije i finansijske kontrole. Pored toga, projekat je uveo programsko budžetiranje kao instrument dobre prakse za javnu potrošnju usmjerenu na rezultate.

U svom uvodnom obraćanju Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji  Evropske unije u BiH, je naglasio da su dosadašnji Izvještaji o napretku BiH prepoznali određeni napredak u području finansijske kontrole, ali da je potrebno više truda.

“Posebno je važno da se dodijeli dovoljno kadrova za dalji razvoj javne interne finansijske kontrole u BiH te da se osigura koordinaciju između vlada za usklađeniji pristup. Nadamo se da će uspostavljanje kvalitetne finansijske kontrole ostati ključni prioritet, ne samo za ministarstva finansija, nego i za sve relevantne institucije sistema”, zaključio je Asin.

Ranko Šakota, direktor Centralne jedinice za harmonizaciju u Ministarstvu finansija i trezora BiH istakao da je projekat poboljšao upravljanje javnim finansijama uvođenjem obaveznog programskog budžetiranja rashoda, te će u budućnosti biti unaprijed definisani ciljevi i mjereni njihovi učinci.

“Uvedene su prakse država članica EU u unutrašnjoj kontroli i to će pomoći menadžerima da donose odluke sa minimalnim rizikom čime će javna sredstva donijeti više pogodnosti za građane”, rekao je on.

Mirjana Vučić, predstavnica Ministarstva finansija Federacije istaknula je da je zahvaljujući aktivnom radu Centralne harmonizacijske jedinice i sektora budžeta postignuto puno u posljednje dvije godine.

“Ojačali smo administrativne kapacitete, i ostvarili nivo strukturne reforme u smislu zakonodavnog okvira, što je vrlo važno za stvarnu implementacija, tako da smo na kraju dobili rezultat traženog nivoa za ovaj projekat”, naglasila je.

Vođa projektnog tima, Ilse Schuster, je rekla da ovaj projekat predstavlja značajan napredak za Bosnu i Hercegovinu.

“Izuzetno sam zadovoljna projektom koji je uključio 30 međunarodnih stručnjaka i pokazao saradnju svih nivoa vlasti. U okviru projekta, 780 službenika u institucijama na svim nivoima vlasti su obučeni, uključujući i 150 internih revizora”, zaključila je.

Evropska unija je obezbijedila oko 2 miliona eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010), a projekat je implementirao konzorcij predvođen GFA Consulting Group iz Njemačke, zajedno sa kompanijom EDA iz Banja Luke i Capita HELM iz Velike Britanije.

Europa.ba