Zajedničko saopštenje za medije Evropske komisije i Bosne i Hercegovine o tehničkim konsultacijama u oblasti poljoprivrede i ribarstva

Banja Luka, 25. i 26. juni 2015.

Predstavnici Evropske komisije (Komisija) i Institucija Bosne i Hercegovine (BiH) sastali su se 25. i 26. juna u Banjoj Luci kako bi razmatrali nivo približavanja zemlje evropskim standardima u oblasti poljoprivrede i ribarstva, sigurnosti hrane te veterinarskih i fitosanitarnih pitanja.

Na sastanku je razgovarano o razvoju situacije u oblasti poljoprivrede. Komisija je naglasila da BiH mora intenzivirati napore na daljnjem jačanju svojih institucionalnih kapaciteta, koordinacije i pravnog okvira u pomenutim oblastima, a prema evropskoj pravnoj stečevini. Također, potrebno je uložiti dodatne napore na uspostavljanju nadležnih nacionalnih struktura za osiguravanje pretpristupne pomoći sektoru poljoprivrede kroz pretpristupnu pomoć Evropske unije (IPARD). Zakonsku regulativu na državnom nivou koja reguliše proizvodnju vina i organsku proizvodnju neophodno je uskladiti s evropskom pravnom stečevinom. Osim toga, neophodno je usvojiti strateški plan ruralnog razvoja za cijelu zemlju. Komisija je ponovo naglasila potrebu da se nađe rješenje u pogledu pravnog okvira za poljoprivredni popis.

U vezi sa sigurnosti hrane te veterinarskim i fitosanitarnim pitanjima, učesnici sastanka su obaviješteni da će Odluka Komisije biti veoma brzo usvojena, što će Bosni i Hercegovini uskoro omogućiti izvoz krompira u Evropsku uniju. To će doprinijeti povećanju izvoznih kapaciteta BiH, ali i konkurentnosti i razvoju njenog poljoprivrednog sektora.

Komisija je, također, pohvalila rad bosanskohercegovačkih vlasti na izradi i usvajanju Akcionog plana za kontrolu proizvodnje i prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u Evropsku uniju, koji je od velikog značaja za omogućavanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Evropsku uniju. Komisija sada očekuje da će nadležni državni i entitetski organi, na jedan koordiniran način i bez odlaganja, u potpunosti provesti sve aspekte pomenutog Akcionog plana na teritoriji cijele zemlje. BiH bi općenito trebala uložiti dodatne napore na poboljšanju hijerarhije odgovornosti i zvaničnog sistema kontrole hrane i stočne hrane, a koji još uvijek nije u potpunosti usklađen s evropskim standardima i zbog čega Bosni i Hercegovini nije odobren izvoz većine roba životinjskog porijekla na tržište Evropske unije.

U pogledu prerađivačkog sektora u BiH, Komisija je podstakla bosanskohercegovačke vlasti da daju još veći značaj daljnjoj izradi strategije za uspostavu jednog održivog lanca snabdijevanja hranom, kako bi se u većoj mjeri iskoristili potencijali zemlje i omogućilo što bolje iskorištavanje postojećih prerađivačkih kapaciteta.

Europa.ba