Sjedište Evropske komisije će biti domaćin izložbe “Žene Srebrenice”

U cilju obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Johannes Hahn, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, otvorit će 1. jula 2015. godine u Briselu izložbu fotografija pod nazivom “Žene Srebrenice“.

Izložba, koju sačinjavaju radovi fotografa Seada Husića, prikazuje 40 žena koje su izgubile svoje najmilije tokom tragičnih dešavanja u Srebrenici u julu 1995. Izložba će biti otvorena za posjetioce od 1. do 24. jula 2015. godine u sjedištu Evropske komisije (Berlaymont).

Prilikom otvaranja izložbe komesar Hahn će se takođe sastati sa 20 predstavnika organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, koji su putem programa Evropske komisije pod nazivom „Ljudi za ljude“ (People-2-People) pozvani da posjete institucije EU u Briselu. Organizacije koje učestvuju su: Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Udruženje studenata Srebrenice, Udruženje građana „Žene Srebrenice“ iz Tuzle, Udruženje „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, Udruženje građana „Majke Srebrenice“ iz Srebrenice, Oštra nula iz Banja Luke, Nova generacija iz Banja Luke, Omladinski kulturni centar „Abrašević“ iz Mostara, Udruženje „Prijatelji Srebrenice“, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, MEDICA iz Zenice, Vive Žene, Balkanska istraživačka mreža i Udruženje „Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH“.

Europa.ba