Podrška Evropske unije reformama i društveno-ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine

Brisel – Evropska komisija usvojila je godišnji program za Bosnu i Hercegovinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Za program je budžetirano više od 91 milion eura, kojima će biti podržani reformski napori Bosne i Hercegovine na njenom putu u procesu evropskih integracija.

Program IPA 2011 se temelji na prioritetima koje su zajednički odredili Evropska unija i vlasti Bosne i Hercegovine, lokalni učesnici i drugi donatori.

Finansiranje će biti fokusirano na pravosuđe i reformu policije, jačanje institucija za pripremu Bosne i Hercegovine za mogući ulazak u Evropsku uniju i reformu obrazovanja. Također, biće podržana izgradnja cesta, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, te podržan razvoj malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede i trgovine sa susjednim zemljama i EU. To će pomoći građanima Bosne i Hercegovine da dobiju bolju pravnu zaštitu, veću sigurnost, bolje šanse za zapošljavanje i bolju socijalnu sigurnost.

Sredstva će imati veoma pozitivan uticaj na život građana u Bosni i Hercegovini i podržaće put ove zemlje ka EU. Pozdravljam uspjeh tog procesa, unatoč poteškoćama na koje smo nailazili. Snažno ohrabrujem vlasti u Bosni i Hercegovini da postave efikasne mehanizme za koordinacije da bi program mogao biti proveden glatko i učinkovito, izjavio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Dodatne informacije

Od 2007. godine, sve zemlje koje žele ući u EU dobijaju putem usmjerenih fondova EU podršku kroz jedinstveni kanal – Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Ukupna pretpristupna sredstva za period od 2007.  do 2013. godine iznose 11,5 milijardi eura. IPA se sastoji od pet komponenti:

Komponenta I: Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija

Komponenta II: Prekogranična saradnja

Komponenta III: Regionalni razvoj

Komponenta IV: Razvoj ljudskih potencijala

Komponenta V: Ruralni razvoj

Izvršenje pretpristupne pomoći EU u okviru IPA programa počinje definisanjem namjere Komisije u smislu indikativnih finansijskih sredstava. Nakon toga slijedi usvajanje strategija, na temelju posebnih potreba svake zemlje. One su utvrđene u posljednjih nekoliko sedmica određivanjem prioriteta za finansijsku pomoć EU u razdoblju 2011-2013. godine. Sljedeći korak je priprema, zajedno s korisnicima, programa, za postavljanje okvira za godišnju finansijsku raspodjelu. Na kraju, programi se provode putem konkretnih projekata u zemlji ili na regionalnom nivou.

Za više informacija:

–  Profil Bosne i Hercegovine

 – Pojedinačne strategije

 – Primjeri prethodnih projekata koje je finansirala EU

Europa.ba